Fals jurnal de la un… bal

Scriu la persoana I, singular, aceste rânduri, întrucât am fost singurul invitat nominalizat al Bucovinei (istorice?) la o manifestare originală, organizată de curând, la Timișoara: Balul moldovenilor. Invitația (telefonică) a venit din partea unui bucovinean aclimatizat în zona Banatului: criticul și istoricul literar Adrian Dinu Rachieru. Abia la fața locului aveam să aflu că manifestarea era organizată, de fapt, de Asociația culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, al cărei președinte este… mol-doveanul Gheorghe Atudoroaie, aso-ciație care își propune „dezvoltarea relațiilor culturale între Moldova și Banat”.
 

A fost, într-adevăr, un bal pe cinste, găzduit de o cantină transformată într-un restaurant de lux de un alt… moldovean altruist: Toader Apăvăloaie, avându-i ca invitați oficiali pe președintele Consiliului Județean Timiș, Ion Ostaficiuc, și pe primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhan-du. Nu aș fi așternut pe hârtie aceste rânduri, dacă manifes-tarea-bal nu ar fi avut conotații culturale de referință, la care a contribuit, firește, Adrian Dinu Rachieru, care a îndeplinit un subtil rol de moderator. Să precizeze, mai întâi, că Moldova a fost reprezentată, pe plan cultural-artistic, de prozatorul ieșean Ioan Muscalu și de solista de muzică populară Laura Lavric (cetățeancă a Ia-șilor, de o vreme), care a preferat ca formație acompaniatoare Rekord-ul sucevean, condus de Călin Brătianu. Înainte de participarea efectivă la… bal (cu tot tacâmul), l-am însoțit pe Adrian Dinu Rachieru, în calitate de consilier editorial al Editurii „Augusta”, flancat de Adina Popo-vici-Dombi, reprezentanta marketing-ului aceleiași edituri, la Caravana GAUDEAMUS (carte de învățătură – 2005), în cadrul căreia Editura „Augusta” avea amenajat un stand de carte, asistând chiar la lansarea cărții lui Mircea Șerbănescu, Timișoara, memorie literară (II), tipărită la editura doamnei Anca Augusta. Balul moldovenilor a debutat, cum era și firesc, cu un cuvânt de salut al președintelui Societății culturale „Ștefan cel Mare și Sfânt”, urmat de intervenția celor doi oficiali timișoreni invitați la manifestare, care au apreciat inițiativa „moldove-nilor” bănățeni, „urnită” în anul 2004, când invitatul de onoare al balului a fost… Sofia Vicoveanca. Preluând „ba-gheta” de moderator, Adrian Dinu Rachieru a invitat în fața mulțimii moldovenilor din Banat (costumați ca pentru un bal… istoric) pe actorul Mihai Jurăscu de la Teatrul Național din Timișoara (cu obârșia numaidecât moldovenească!), pe prozatorul Ioan Muscalu din Iași, care și-a lansat, cu acest prilej, romanul istoric Sub sabia cu straja-n cruce, pe Ion Cozmei, care și-a lansat cartea Semințele disperării și a oferit, gratuit, par-ticipanților ultimul număr al revistei „Țara Fagilor”. Într-o atmosferă sărbătorească, prezența prozatoarei ti-mișorence Constanța Marcu, autoare, printre altele, și a ro-manului Acoperământul, lansat cu succes și la Suceava, a conferit manifestării un plus de distincție… profesională. Latura artistico-distractivă a balului a fost asigurată de prestațiile muzicale ale Laurei Lavric, acompaniată de formația suceveană „Rekord”, ale lui Gheorghe Turda (invitat special al balului), precum și de șarjele epigramistice ale subsemna-tului, dedicate participanților la un bal… pe cinste, așa cum numai moldovenii știu să-l facă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: