La Solca a reînceput să fermenteze berea

Cândva, orașul Solca devenise renumit prin berea sa, această licoare constituind „cartea de vizită” a așezării. Erau cozi la poarta fabricii, iar producția nu putea face față cerințelor. Despre renumitul berar Bruno și rețetele sale deosebite auzise multă lume. Din păcate, după 1989, așa cum s-a întâmplat cu multe între-prinderi din țară, și renumita Fabrică de bere din Solca a fost pusă pe… chituci. După o priva-tizare cu mult tam-tam (la inaugurarea noii societății luase parte și domnul Traian Băsescu, actualul președinte al țării, atunci președintele Partidului Democrat), personalul calificat, cu experiență în … plămăditul berii, a fost pus pe liber. S-au mai făcut vreo două șarje, de calitate îndoielnică, după care producția a fost oprită complet, iar unitatea a intrat într-un con de umbră.
 

După câte știm, acea privatizare a fost un eșec; chiar s-a lăsat cu cercetări ale organelor fiscale și anumite imputații asupra cărora nu vom insista. În trecere fiind, recent, prin Solca, am re-cepționat o veste îmbucurătoare. Fabrica de bere din localitate va funcționa din nou. Oamenii spun că fostul primar Alexandru Mireuță, întreprinzător fiind, împreună cu apropiați, i-au rechemat pe specialiștii de altădată (care mai sunt) și au pus, iarăși, de bere. In vanele imense din renumita fabrică fermentează, a-cum, hameiul și alte substanțe necesare în pro-cesul de producție, majoritatea aduse din import. Doar apa, cu calități aparte, este autoh-tonă. Și voința celor care au hotărât să reînscrie Solca acolo unde îi este locul: în rândul loca-lităților românești renumite prin bere. După cum am aflat, prima șarjă va fi scoasă pe piață chiar înaintea Sfintelor sărbători ale Paștelui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: