Inaugurarea trapezei Mănăstirii Hagigadar, duminică, în prezenţa PS Episcop Datev Hagopian

Pelerini şi armeni din ţară şi străinătate vor participa, sâmbătă, duminică şi luni, la celebrările prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Liturghie urmând să fie oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, împreună cu preoţii din cadrul parohiei.

Potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, programul liturgic începe sâmbătă, 13 august, la ora 18,30, cu slujba Vecerniei, Înainteaprăznuirii Adormirii Maicii Domnului, urmată de sfinţirea Madaghului, ce se va pregăti la Biserica Sf. Cruce.

În cursul dimineţii de duminică, începând cu ora 9,30, vor avea loc procesiunea spre Biserica Mănăstirii Hagigadar şi Sfânta Liturghie, care vor fi oficiate de PS Episcop Datev Hagopian împreună cu preoţii din cadrul parohiei.

După oficierea Sfintei Liturghii se va săvârşi slujba sfinţirii strugurilor, conform rânduielii Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, şi inaugurarea oficială, cu binecuvântare arhierească, a clădirii care adăposteşte trapeza mănăstirii, precum şi odăile pregătite pentru oaspeţi, credincioşi şi ierarhi.

În cursul zilei de luni va fi oficiată slujba de pomenire a morţilor, urmată de cuvântul de învăţătură şi binecuvântare adresat de către PS Episcop Datev pelerinilor prezenţi la Mănăstirea Zamca, iar la ora 11 va avea loc o slujbă la Mănăstirea Hagigadar.

„În aceste zile, biserica Mănăstirii Hagigadar va adăposti Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi pe cele ale Sfântului Arhidiacon Ştefan, aduse din Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Arhangheli din Bucureşti, spre bucuria sufletească a celor care cu aleasă simţire şi mare nădejde îşi caută împlinirea dorinţelor în acest locaş de închinăciune. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să vă călăuzească paşii pe drumuri liniştite către acest loc binecuvântat, unde Sfânta Sa Măicuţă vă aşteaptă spre a privi în inimile voastre şi a vă asculta şi împlini rugile” mai transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Preotul paroh Azad Mandalian a declarat că lucrările la construcţia trapezei Mănăstirii Hagigadar au început în anii 2011­-2012, cu fonduri donate de credincioşi armeni din ţară şi străinătate, utilizate pentru realizarea fundaţiei, dar şi de români, iar în faza a doua a lucrărilor, fondurile au fost alocate de la bugetul de stat.

El a spus că actuala clădire dispune de o sală de mese pentru prăznuirea hramului, de o bucătărie, dar şi de spaţii de cazare pentru pelerini şi clerici.

Pr. Azad Mandalian a precizat că la celebrările prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vor participa PS Datev Hagopian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, şi deputatul minorităţii armene în Parlamentul României, Varujan Pambuccian, armeni din parohiile armene din ţară, armeni din diaspora, precum şi Hagop Kouyoumdjian din New York, unul dintre armenii care a sprijinit financiar lucrările de restaurare ale Mănăstirii Hagigadar din Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI