Sâmbătă, 9 mai, la Suceava

Cel mai mare protest împotriva despăduririlor abuzive

> Aproape 300 de persoane îşi anunţaseră până ieri participarea > Mitinguri similare sunt programate şi în Bucureşti, Alba Iulia, Braşov, Cluj, Focşani, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Târgovişte, Vaslui, Slatina, Craiova, Iaşi, Timişoara, dar şi la Viena, Paris, Montreal, Londra şi Madrid

mesajSâmbătă, 9 mai, cei ce doresc se adună în parcul central al oraşului la cea mai mare manifestare de protest împotriva despăduririlor abuzive.

Îndemnul de participare al organizatorilor, membri ai Coaliţiei pentru Mediu, a pornit pe Facebook, acolo unde şi-au anunţat deja participarea la eveniment aproximativ 300 de persoane. Ei mizează, până sâmbătă, şi pe solidaritatea profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Silvicultură, dar şi de la alte facultăţi ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, astfel încât numărul protestatarilor să se apropie de 500.

Voluntari, militanţi suceveni pentru păstrarea pădurilor din Bucovina şi implicit din toată ţara, unde „raderea” în folosul anumiţilor investitori a sute de hectare din fondul forestier tinde să se transforme în masacru, au anticipat protestul din 9 mai prin două acţiuni.

Pe 18 aprilie, zeci de persoane au participat la acţiunea de plantare „Hai la înverzit”, iar câteva zile mai târziu, cu alt îndemn, „Hai la ecologizare”, s-a realizat curăţenia pe suprafeţe mari din parcuri şi alte zone verzi din municipiul Suceava şi localităţi din judeţ.

„Nicio firmă însă nu crescut atât de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro câştig brut în 2013, din care 96,5 milioane câştig net”

Protestul sucevenilor pare să aibă o direcţie exactă şi anume politica pe care o practică, şi în pădurile Bucovinei, austriecii de la „Schweighofer Holzindustrie. Dacă ani de zile sucevenii doar bănuiau că ar exista lucruri necurate cu această firmă care dispune la discreţie şi agresiv de lemnul din pădurile judeţului, reportajul provocat de activistul organizaţiei „Agent Green”, Gabriel Păun, şi filmat cu camera ascunsă de un american de la Environmental Investigation Agency (Agenţia pentru Investigaţii de Mediu), în care au fost dezvăluite practici necurate, realizate cu sprijin politic, ale investitorului austriac, a făcut ca „buba” să se spargă şi românii să dorească să iasă în stradă, pentru a opri abuzurile.

Scandalul Schweighofer a apărut pe larg apoi şi în presa germană, articolul având la bază investigaţiile lui Păun şi ale lui Alexander von Bismarck, de la EIA.

„Defrişarea pădurilor, arată studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic între 2000 şi 2011, adică în perioada în care firmele austriece Egger, Kronospan şi Schweighofer s-au instalat în România şi în scurt timp au ocupat piaţa. Nicio firmă însă nu a crescut atât de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro câştig brut în 2013, din care 96,5 milioane câştig net.

Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate.

(…) În arcul Carpaţilor se află cea mai mare zonă împădurită, compactă, din Europa Centrală. Aproximativ o treime din suprafaţa României – 6,6 milioane de hectare – e acoperită de pădure, pădure pe care românii o văd zilnic «sângerând» . Un studiu al organizaţiei Greenpeace arată că dispar suprafeţe cât trei terenuri de fotbal de pădure pe oră. Guvernul apreciază că se fură cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: odată şi jumătate cât piramida lui Keops” scrie Der Spiegel, cea mai prestigioasă revistă quality din Germania.

30 de organizaţii non-guvernamentale din Europa şi Canada implicate în protestul

anti-Schweighofer

Aşadar, nemulţumiţii de această situaţie sunt convocaţi în parcul central, sâmbătă, la ora 16, coloana manifestanţilor urmând a porni de la Prefectură spre Direcţia Silvică Suceava şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.

Nu vor fi însă singuri.

Mitinguri similare celui din 9 mai de la Suceava sunt programate şi în Bucureşti, Alba Iulia, Braşov, Cluj, Focşani, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Târgovişte, Vaslui, Slatina, Craiova, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora, la Viena, Paris, Montreal, Londra şi Madrid.

„Organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile româneşti au hotărât să pună capăt acestui ecocid”

Potrivit site-ului http://www.romaniacurata.ro/, protestul românilor care trăiesc în afara ţării împotriva defrişărilor abuzive s-a pornit din mai multe colţuri ale lumii.

Mai multe ambasade şi consulate ale Austriei, dar şi clienţi ai firmei au primit în ultimele zile scrisori deschise despre practicile companiei Schweighofer. Aproximativ 30 de organizaţii non-guvernamentale din România, din multe ţări europene, dar şi Canada, s-au implicat în acţiunea de trimitere a acestor scrisori.

„Organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile româneşti au hotărât să pună capăt acestui ecocid (…).

Semnatarii scrisorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de practicile ilegale şi imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum şi nemulţumirea faţă de sprijinul acordat de Ambasada Austriei la Bucureşti acestei companii” se arată într-un comunicat de presă al organizaţiilor semnatare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI