Potrivit IPS Calinic

Şi cântăreţii bisericeşti trebuie să obţină binecuvântare arhierească pentru a activa într-un partid politic

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, a răspuns, pe site-ul Arhiepiscopiei, unui cântăreţ bisericesc, care s-a înscris într-un partid politic fără să fie şi candidat în alegeri, că şi cantorii bisericeşti, asimilaţi personalului clerical inferior, ar trebui să obţină binecuvântarea arhierească pentru a activa politic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a afirmat că, potrivit Sfintelor Canoane, cântăreţul bisericesc, numit şi cantor sau psalt, face parte din rândul clerului inferior al Bisericii.

Totodată, Regulamentul BOR arată că „sunt considerate neascultare de autorităţile bisericeşti” următoarele: „participarea la manifestaţii neautorizate de Biserică, constituirea sau participarea în organizaţii de tip sindical, cu caracter politic, sau care contravin moralei creştine şi demnităţii clericale”. În acelaşi timp, se menţionează că este considerată o abatere administrativă „activarea, în calitate de membru, în asociaţii, fundaţii şi alte structuri asociative, respectiv înfiinţarea de asociaţii, fundaţii şi alte structuri asociative, fără binecuvântarea chiriarhului”.

„Or, partidul politic poate fi asimilat unei „structuri asociative”. Nefiind dată o hotărâre sinodală expresă referitoare la implicarea cântăreţilor bisericeşti în politică, consider că, pentru a activa ca membru într-un partid politic, cântăreţul bisericesc trebuie să obţină binecuvântare arhierească” a apreciat IPS Calinic. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI