Activităţi ale Alianţei Franceze sub egida Jocurilor Olimpice

Liceul cu Program Sportiv Suceava (LPS) şi Alianţa Franceză din Suceava (AFS) au organizat ieri vernisajul expoziţiei itinerante „#LesEllesdesJeux”.

Expoziţia celebrează călătoria istorică şi inspiratoare a femeilor în sport şi mişcarea olimpică şi constituie o iniţiativă a Muzeului Naţional al Sportului din Nisa, Franţa, cu prilejul organizării Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Expoziţia este promovată de Institutul Francez şi Alianţele Franceze din România şi va fi descoperită de publicul larg din oraşele Ploieşti, Suceava, Iaşi, Cuj-Napoca şi Bucureşti.

Activitatea face parte din programul cultural „Paris 2024” şi urmăreşte evoluţia lumii sportive de-a lungul a 130 de ani, luând ca punct de plecare primele Jocuri Olimpice din epoca modernă. Cele 14 afişe prezintă povestea unor destine unice, evidenţiind figurile feminine emblematice care au marcat istoria sportului de performanţă precum sportivele Marguerite Broquedis, prima campioană olimpică franceză la tenis în 1912 şi Alisson Felix, una din cele premiate sportive americane, cu 14 titluri de campioană mondială la atletism, dar şi personalităţi din lumea sportului precum Alice Milliat, preşedinta primului club sportiv feminin şi iniţiatoarea „Jocurilor feminine de la Paris”, în 1922 sau Murielle Bobcock, prima ziaristă care a prezentat un eveniment sportiv de mare amploare la Jocurile Olimpice din 1932.

Vernisajul expoziţiei s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă: prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinta de onoare a Alianţei Franceze din Suceava, lector univ. dr. Mariana Şovea, directoarea Alianţei Franceze din Suceava, prof. Mihai Androhovici, preşedintele Asociaţiei Judeţene „Sportul pentru Toţi” Suceava, Cristina Casandra, atletă, participantă la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 şi de la Londra 2012, Iuliana Pantilimon, înotătoare, participantă la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, prof. Ciprian Anton, directorul LPS Suceava, prof. Cristina Lohănel, directorul adjunct al LPS Suceava. Evenimentul a fost moderat de Adina Vrabie, profesor de limba franceză la LPS.

Evenimentul a deschis seria de activităţi pe care Alianţa Franceză din Suceava le desfăşoară în acest an sub egida Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 şi care va mai cuprinde: „Cupa Alianţei Franceze la înot”, activitate organizată în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Asociaţia Club Sportiv Academia de Sport Suceava (25 mai), şi competiţia sportivă în aer liber „Mini-jeux Olympiques Suceava-Paris 2024”, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Suceava (1 iunie). (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI