Primăvara inovării în francofonie (PIF)

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 10-11 mai a.c., a VII-a ediţie a stagiului de formare a profesorilor de limba franceză, cunoscut sub numele de „Printemps de l’Innovation du Français” (PIF). Tema acestei ediţii a fost „Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français / Noi practici didactice în învăţarea limbii franceze”.

Peste 70 de profesori din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi au putut beneficia, în aula din corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare”, de prelegerile şi atelierele tematice care i-au avut ca invitaţi pe Liviu Dospinescu (Universitatea Laval, Quebec), Lorenz Gerlach (Editura Didier FLE), Nada Dennaoui (Institutul Francez din România) şi lectorii de limba franceză Zouhair Hariq, Tessa Messabih-Poulet şi Aurélie Poc.

Evenimentul ştiinţific de anul acesta şi-a propus să abordeze şi să disemineze strategii inovatoare de predare şi transmitere a limbii franceze în contextul larg al valorilor Francofoniei: pace, toleranţă, solidaritate, performanţă, democraţie lingvistică.

La ceremonia de deschidere a manifestării au fost prezenţi rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian, preşedinta ARPF Suceava, prof. gr. 1 dr. Irina Melisch, directoarea Departamentului de Limbi şi Literaturi Străine, conf. univ. dr. Olga Gancevici, directoarea Alianţei Franceze din Suceava şi coresponsabila Centrului de Reuşită Universitară USV, lector univ. dr. Mariana Şovea.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a avut bucuria de a o primi pe doamna Ligia Deca, Ministrul Educaţiei din România, care a vizitat şi Liceul cu Program Sportiv din Suceava.

Profesorul universitar Liviu Dospinescu, specialist în teatru şi studii culturale la Universitatea Laval, Quebec, Canada, a susţinut conferinţa „Pour un théatre-poésie en classe de francais: stimuler l’amour de la langue / Pentru un teatru-poezie la ora de franceză: stimularea dragostei de limbă”, oferind o demonstraţie despre utilizarea poeziei şi a teatrului ca instrumente educaţionale în predarea limbii franceze în scopul dezvoltării competenţelor lingvistice, artistice şi comunicaţionale.

Domnul Lorenz Gerlach, responsabil pedagogic la Editura Didier FLE, a organizat atelierul online cu tema „Comment motiver les adolescents en classe / Cum să motivezi adolescenţii în clasă”, oferind participanţilor interesante propuneri de activităţi destinate a crea un mediu dinamic la orele de limbă străină, dând un plus de motivaţie elevilor în învăţarea limbii franceze.

Asemenea ateliere au avut loc şi pe parcursul celei de a doua zile a stagiului: „Les promenades interculturelles en classe de FLE / Călătorii interculturale la ora de limba franceză”, formator Nada Dennaoui, „Réinventer l’enseignement du FLE avec le Design Thinking / Să reinventăm predarea limbii franceze cu ajutorul metodei Design Thinking”, formator Zouhair Hariq, „Introduction a la simulation globale / Introducere în simularea globală”, formator Tessa Messabih-Poulet, „Pour une démarche interculturelle en classe de langue / Pentru un demers intercultural la ora de limbă străină”, formator Aurélie Poc.

Stagiul de formare PIF este un eveniment iniţiat de Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni (ARPF) – Sucursala Suceava, la iniţiativa preşedintei acesteia, profesor grad 1 dr. Daniela-Irina Melisch şi a lui Marc Oddou, fondator „MOddou FLE”, expert asociat CIEP, autor, formator şi realizator de proiecte numerice.

Partenerii acestui eveniment au fost: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul Francez din România, Agenţia Universitară a Francofoniei, Alianţa Franceză din Suceava, Centrul de Reuşită Universitară USV, Inspectoratul Şcolar Suceava.

Ca în fiecare an, Centrul de Carte Străină Sitka Alaska a prezentat participanţilor o bogată ofertă de carte cu vânzare, care a cuprins o largă paletă de metode de învăţare a limbii franceze pentru toate tipurile de public, caiete de lucru, cărţi pentru copii, jocuri. (C.P.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI