Protest al angajaților de la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Suceava

> Mişcarea este generalizată la nivelul întregii ţări

Membri ai Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) au protestat marţi, 23 aprilie, în aproape toate judeţele ţării, în faţa instituţiilor, cerând eliminarea inechităţilor salariale.

Şi la Suceava, salariaţii ORC şi-au manifestat doleanţele, la ora 13:30 aceştia ieşind în faţa instituţiei purtând pancarte al căror mesaj vizau soluţionarea problemelor legate de salarizare şi necesitatea ocupării posturilor vacante.

De altfel, SAONRC, care este afiliat la Federația Publisind și la Blocul Național Sindical, a declanşat de săptămâna trecută proteste contra inechităţilor salariale şi a discriminării salariaţilor din ONRC faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională justiţie, tratament disproporţionat în raport cu importanţa activităţilor derulate şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţii din ONRC în actualul context economic şi financiar marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR, se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

În scopul susținerii revendicărilor salariaților din ONRC, SAONRC a declanșat acțiuni sindicale conform următorului calendar:

  1. 18-22 aprilie 2024 – grevă de tip japonez la nivel național – membrii de sindicat din ONRC au purtat banderole negre în semn de protest și şi-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu exces de zel;
  2. 23-25 aprilie 2024 – începând cu ora 13:30 – mitinguri organizate la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor;
  3. 26 aprilie 2024 – începând cu ora 11,00 – miting la sediul Ministerului Justiției;
  4. Începând din luna august 2024 – declanșare conflict colectiv de muncă.

„SAONRC cere Guvernului României demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, având în vedere faptul că ONRC este instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie. Totodată, revendicăm acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariaţi din familia ocupaţională «Justiţie»”, se subliniază în comunicat.

„Din partea ministerului nu avem niciun răspuns până la ora asta”

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) a făcut o solicitare scrisă către Ministerul Justiţiei pentru soluţionarea problemelor legate de salarizare şi necesitatea ocupării posturilor vacante, însă nu a primit niciun răspuns oficial şi, dacă nu se rezolvă absolut nimic, se preconizează greva generală, a declarat marţi, 23 aprilie a.c., pentru AGERPRES, preşedintele sindicatului, Ionela-Monica Pietriş.

„Din partea ministerului nu avem niciun răspuns până la ora asta. Solicitare am făcut scrisă, răspuns oficial nu s-a primit din partea Ministerului Justiţiei. Ne dorim un dialog cu doamna ministru (ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu – n. red.), cu secretarii de stat am tot avut dialog social, dar perspective clare de soluţionare a problemelor privind salarizarea şi necesitatea ocupării posturilor vacante nu au fost. Deci, promisiuni de diligenţă au existat din partea factorilor decizionali, dar fără rezultat până în prezent”, a spus Ionela Pietriş.

Aceasta a precizat că la protestul organizat marţi au participat membrii de sindicat din aproape toate judeţele, cu excepţia unuia singur, la ora 13:30 aceştia ieşind în faţa instituţiilor Registrului.

Liderul de sindicat a menţionat că, în ceea ce priveşte salarizarea, sporul pentru condiţii de muncă şi norma de hrană sunt singurele care sunt peste salariul de bază.

„Noi nu beneficiem de niciun spor, iar sporul neuropsihic l-am cerut pentru că suntem singurii din familia ocupaţională Justiţie care nu am beneficiat de acest spor”, a precizat Ionela Pietriş.

Potrivit acesteia, vineri urmează să fie pichetat sediul Ministerului Justiţiei, şi, dacă nu se soluţionează absolut nimic, „se preconizează greva generală. Se vor lăsa pixurile jos”.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI