Candidez, deci exist

Ca de fiecare dată când se apropie alegerile, fie locale, fie (euro)parlamentare ori prezidenţiale (mai ales), pe foarte mulţi indivizi îi apucă aşa o frenezie şi încep să regrete că viaţa nu le-a oferit ceea ce au dorit, adică n-au ajuns personalităţi importante în jurul cărora să se învârtă prietenii, cunoscuţii, comuna, oraşul, judeţul, România şi în cele din urmă toată Europa. Însă alegerile le-ar putea asigura ieşirea din anonimat şi vizibilitatea în mijlocul alegătorilor, nu de pe poziţia de azi a insului neînstare de nimic important, ci de pe poziţia celui ce îi mai lipseşte un mic amănunt, votul, şi gata, iată-l în fruntea ţării, a judeţului, a comunei! A se observa că lucrul acesta se întâmplă întotdeauna în mintea frustraţilor şi în sufletul celor ce nu sunt capabili de o autoevaluare obiectivă, aflându-se într-un mediu impersonal: nimeni nu-i trage de mânecă în situaţii critice precum accederea într-o funcţie pentru care nu au nicio pregătire, nicio calificare şi-i lasă să se lovească cu capul de pragul de sus.

Dacă unii au fost propuşi de partide cu oarece priză electorală, alţii, deloc puţini, au venit în numele unor formaţiuni existente doar pe listele BEC sau doar în capul lor, însă grosul candidaţilor a venit mereu dintre frustraţi, dintre cei ce se credeau mari personalităţi, indivizi aroganţi şi independenţi fără de care ţara asta nu poate merge mai departe. Destui candidaţi, pe vremea când listele electorale nu erau necesare ori se puteau procura contra cost, n-aveau nicio idee despre proiecte de ţară, de localitate, nu ştiau nimic despre management, ba chiar băteau apa în piuă pe la TV, ocazie cu care îşi deconspirau analfabetismul, agramatismul, goliciunea spirituală.

Acum, să ne înţelegem: nu deranjează faptul că-şi depun candidatura, în fond fiecare cetăţean are dreptul să o facă, măcar în vorbe respectivii să-şi servească semenii, satul, ţara, dar ne încurcă două lucruri: oportunismul şi amatorismul lor. În lumea civilizată, aleşii nu se autopropun, nu ies ca păduchii în faţă, ci sunt împinşi pe scenă de către cunoscuţi, colegi de partid, concetăţeni care le cunosc competenţele şi iniţiativele, hărnicia şi bunele intenţii.

Ce s-a ales (din 1992 până în 2019) de candidaţi la preşedinţie precum: Gheorghe Funar, Mircea Druc, Ioan Mânzatu, Tudor Mohora, Ioan Pop de Popa, George Muntean – conjudeţeanul nostru, Nuţu Anghelina, Constantin Mudava, Canstantin Niculescu, Nicolae Militaru, Eduard Gheorghe Manole, Graziela-Elena Bârlă, Paul-Philippe de Hohenzollern, Ion Sasu, George Becali (de două ori), Marian Petre Miluţ, Ovidiu Tudorici, Aurel Rădulescu, Alexandru Raj Tunaru, John Banu, Alexandru Cumpănaşu, Ninel Peia, Sorin Oprescu, Constantin Rotaru, Ovidiu-Cristian Iane, Constantin-Ninel Potârcă, Elena Udrea, Monica Macovei, Dan Diaconescu, William Brânză, Zsolt Szylagy, Mirel-Mircea Amariţei, Viorel Cataramă, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Sebastian Popescu, Ramona Bruynseeles, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici…?

Unii au închinat steagul, iar alţii ca Nicolae Păun îşi pregătesc cavouri faraonice. Să fie siguri că au parte de monumente şi statui. Ce mai… Nu s-a ales absolut nimic din destinul lor sau numai praf şi pulbere. Se vede că erau speranţe numai pentru ei înşişi. Nici măcar lăudătorii lor mediatici recompensaţi în campanie cu sume imense de bani nu-şi mai amintesc de ei: unii au intrat imediat în noaptea uitării, alţii îşi consumă mai departe ranchiuna, iar vreo câţiva îşi petrec veleatul la puşcărie: Paul-Philippe de Hohenzollern, Dan Diaconescu, Sorin Oprescu, Elena Udrea…

Alţii au sperat că notorietatea câştigată în campanii le va fi de ajutor să se lanseze în afaceri, numai că insuccesul electoral le-a devenit o adevărată piatră de moară legată de gât, iar lansarea nu a avut loc. Priviţi-l pe Victor Ponta care insistă să devină comentator politic, dar nu-l crede nimeni. Singurele efecte ale candidaturilor au fost opuse: au pierdut şi bruma de stimă de care beneficiau până atunci, ceea ce şi-ar fi dat ei înşişi seama dacă le-ar fi venit mintea cea de pe urmă.

Deşi suntem departe de campanii electorale, vânzoleala politică actuală va naşte alţi monştri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI