Rupturi de vânt pe 67.592 de hectare din pădurile sucevene

> O cincime din volumul masei lemnoase doborâte a fost infestată cu gândaci de scoarţă, dăunătorii afectând 85.560 de hectare de pădure

O suprafaţă împădurită de 85.560 de hectare din judeţul Suceava a fost „semnalată cu dăunători”, aceasta fiind în creştere cu 9.617 de hectare faţă de anul 2022.

Aşa se arată într-o informare a Direcţiei Silvice Suceava, prezentată în şedinţa Colegiul prefectural de pe lângă Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, în care se subliniază că „dăunătorii abiotici au afectat o suprafaţă totalizând 81.844 de hectare, cu 12.238 de hectare mai mult decât în 2022”.

În conformitate cu sursa amintită, în 2023 vătămările provocate de vânt s-au semnalat pe 67.592 de hectare (cu 12.238 de hectare în plus faţă de anul precedent), doborând un volum de 791.000 de metri cubi.

Din totalul masei lemnoase astfel afectate, „5% a fost infestat cu gândaci de scoarţă”.

Pe de altă parte, raportul Direcţiei Silvice Suceava evidenţiază că fenomenul de secetă şi-a făcut simţită prezenţa pe o suprafaţă de 14.252 ha, în extindere cu 5.752 ha în comparaţie cu anul 2022. Cu intensitate slabă, seceta s-a manifestat pe 76% din suprafaţa afectată, fiind de intensitate mijlocie pe 14%, puternică pe 4% din total şi foarte puternică pe 6% din suprafaţa cu deficit de precipitaţii.

„Au fost afectate plantaţii tinere şi arboretele de molid din afara arealului, pe raza ocoalelor silvice din zona joasă a judeţului, în lunile mai-august când, în lipsa precipitaţiilor, s-a instalat deficitul hidric” se subliniază în informarea Direcţiei Silvice Suceava.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI