Sancţionate de inspectorii specializaţi!

Încălcări ale legii la „executarea lucrărilor noi”, modificarea sau desfiinţarea celor existente

> Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a aplicat amenzi de 266.000 de lei inclusiv pentru obstrucţionarea controlului, neprezentarea actelor solicitate de către inspectori şi neasigurarea verificărilor prin diriginţi de şantier > S-au constatat emiterea de autorizaţii de construire în baza unor documentaţii incomplete, emiterea de certificate de urbanism cu date eronate, dar şi neîndeplinirea la termen a măsurilor impuse de inspectorii în construcţii

Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a avut, în 2023, 214 de activităţi de control şi de inspecţie, dintre care 181 în domeniile calităţii construcţiilor, performanţei energetice a clădirilor şi autorizării executării lucrătorilor, cât şi 33 în cel al supravegherii pieţei produselor, staţiilor de producere a betoanelor, mixturilor, agregatelor şi laboratoarelor de încercări.

Potrivit unei analize remise cotidianului „Crai nou”, semnată de inspectorul-general Paul Racoviţă, pe durata anului trecut s-au făcut şi controale suplimentare. Astfel, s-a ajuns la un total de 713 de controale, „factorii implicaţi în etapa de execuţie” fiind vizaţi de 447 de inspecţii. Între acestea din urmă, 199 de controale au fost „în fază determinată”, depistate fiind 91 de neconformităţi sancţionate cu amenzi de 266.000 de lei. Între neconformităţi, enumerate ne-au fost încălcarea prevederilor legale la executarea unei lucrări noi, modificarea sau desfiinţarea celor existente; neîndeplinirea obligaţiilor în etapele de realizare, exploatare şi intervenţii la construcţii, dar şi la postutilizarea acestora; interzicerea sau obstrucţionarea controlului şi neprezentarea actelor solicitate de către persoanele cu atribuţii de inspecţie; neasigurarea verificării executării lucrărilor prin diriginţi de şantier autorizaţi, la cele de mai sus adăugându-se organizarea sau aplicarea necorespunzătoare a sistemului de management al calităţii.

În ceea ce priveşte urmărirea comportării în timp a construcţiilor, cu prilejul celor 60 de controale, în anul 2023 s-au dispus 59 de măsuri de corectare a neconformităţilor şi s-au dat două amenzi însumând 3.000 de lei.

Pe partea de performanţă energetică, pe durata acţiunilor de control aflăm că nu au fost identificate neconformităţi majore. Domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului a făcut, în trimestrul al patrulea, obiectul a 124 de controale desfăşurate la autorităţile administraţiei publice, dar şi ca urmare a sesizărilor. Constatate, astfel, au fost 91 de neconformităţi; s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere şi s-au aplicat 9 amenzi totalizând 53.000 de lei.

Neregulile descoperite ţin de emiterea de autorizaţii de construire în baza unor documentaţii incomplete, de emiterea de certificate de urbanism incomplete sau cu date eronate, dar şi de neîndeplinirea la termen a măsurilor impuse de către inspectorii în construcţii.

În cele din urmă, în domeniul supravegherii pieţei produselor pentru construcţii, staţiilor de betoane, mixturilor asfaltice, agregatelor minerale şi al laboratoarelor de analize şi încercări, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava a desfăşurat 78 de acţiuni de control, soldate cu două amenzi însumând 23.000 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI