Estimare

Execuţie bugetară în creştere faţă de cea din anul trecut

> „Abia de acum facem investiţii aferente contractelor pe care le-am semnat în anul 2022” spune şeful executivului municipal sucevean > Anul trecut, investiţiile din bugetul local au fost 25,47 de milioane de lei, iar cele din fonduri europene au însumat 30,23 de milioane de lei

 În valoare absolută, în anul 2022 am avut cea mai mare execuţie bugetară, a declarat primarul Ion Lungu cu prilejul aprobării Raportului privind conturile anuale de execuţie pentru bugetul general al municipiului Suceava, cât şi a situaţiilor financiare pe anul 2022. „Aşa cum am mai spus-o şi altă dată, a fost cea mai bună execuţie de după Revoluţie a bugetului municipiului Suceava. Avem şi excedent pe amândouă activităţi. Sigur, lasă de dorit activitatea de dezvoltare, dar acest lucru este explicabil prin aceea că abia de acum facem investiţii aferente contractelor pe care le-am semnat anul trecut şi care au trebuit prinse în contabilitate. Una peste alta, eu sunt mulţumit. Cu siguranţă, în 2023 vom avea o execuţie mai bună decât cea din anul trecut, pentru că, până la această dată, deja avem 19 milioane de lei execuţia bugetară la veniturile proprii” a evidenţiat edilul-şef Ion Lungu.

Conform raportului amintit, pe partea de venituri, faţă de prevederile bugetare finale, cele de 798,233 de milioane de lei, la sfârşitul lui 2022 încasările au însumat 362,593 de milioane de lei. Gradul de realizare a veniturilor, determinat ca raport între veniturile total încasate şi veniturile programate, a fost de 45,42%, indicatorul fiind comunicat de Ministerul Finanţelor Publice. Pe partea de cheltuieli, bugetul a fost executat în proporţie de 43,52%, în total ponderea cea mai importantă deţinând-o plăţile la capitolul Învăţământ (19,40%), şi capitolul Transporturi (16,67%). Astfel, comparativ cu prevederile bugetare definitive de 789,368 de milioane de lei, plăţile efective au atins 347,399 de milioane de lei.

Cheltuielile cu investiţiile finanţate din bugetul local s-au ridicat la 25,47 de milioane de lei, din bugetele unităţilor subordonate investindu-se 5,66 de milioane de lei. De cealaltă parte, în anul 2022 plăţile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 au însumat 30,23 de milioane de lei.

„Având în vedere veniturile încasate şi plăţile efectuate în cursul anului, municipiul Suceava a înregistrat un excedent al secţiunii de funcţionare de 370.078 de lei şi un excedent al secţiunii de dezvoltare de 14,82 de milioane de lei. Excedentul secţiunii de dezvoltare reprezintă prefinanţare primită din fonduri externe nerambursabile care se utilizează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie” se subliniază în Raportul pentru aprobarea conturilor anuale de execuţie pentru bugetul general al municipiului Suceava, cât şi a situaţiilor financiare pe anul 2022.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI