Activitate socială în context intercreştin şi interreligios în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

În contextul Anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 26-28 aprilie 2023, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Bisericii Reformate din Sfântul Gheorghe, ai Fundaţiei Diakonia din Sfântul Gheorghe precum şi din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale s-a aflat în judeţul Suceava.

Delegaţia formată din preacucernicul preot reformat Zsolt György Incze, protopop al Protopopiatului Reformat Sfântul Gheorghe, alături de alţi 9 preoţi reformaţi, doamna Olcsvári Tünde, director al Departamentului pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, doamna Tóth Anna, director al Departamentului pentru persoane vârstnice din cadrul Fundaţiei Creştine Diakonia şi doamna Katalin Zoltani, consilier în cadrul Cabinetului Secretarului de Stat din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a fost întâmpinată de PCuv. Protos. Alexandru Moroşan, director al Departamentului Farmaceutic Ariamteea şi director al Asociaţiei Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava din cadrul Sectorului de Asistenţă Socială şi Medicală, şi de PCuv. Protos. Iustin Tablan, vieţuitor al Mănăstirii Putna.

La întrunirea consultativă de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din data de 26 aprilie, s-au abordat teme precum acreditarea serviciilor sociale, paşii privind licenţierea serviciilor sociale, cu precădere pentru cele dezvoltate în cadrul unităţilor de cult, accesarea finanţărilor din cadrul Ministerului Muncii, cum ar fi programele de interes naţional, economia socială şi impactul acesteia în dezvoltarea serviciilor sociale sustenabile, modele de integrare în economia socială a persoanelor cu dizabilităţi şi posibilele surse de finanţare pentru crearea unei infrastructuri destinată economiei sociale şi integrării persoanelor cu dizabilităţi în piaţa muncii. În cadrul întrunirii, P.C. Pr. Pavel Alexandru Radu, consilier al Sectorului Fonduri Interne şi Externe al Centrului Eparhial Suceava, a subliniat importanţa adaptării tuturor centrelor sociale la energia verde şi a accesării fondurilor pentru dezvoltare socială – atât de necesare comunităţilor defavorizate.

În data de 27 aprilie s-au vizitat mai multe centre sociale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi s-au împărtăşit experienţe din domeniul social-filantropic. În cadrul Aşezământul de copii Sfântul Leontie de la Rădăuţi, Stavrofora Ecaterina Lichi, alături de cei peste 120 de copii pe care îi are în grijă, a expus un model de bune practici privind creşterea, educarea şi integrarea în societate a copiilor proveniţi din medii defavorizare.

În proximitatea Centrului pentru refugiaţi de la nivelul municipiului Rădăuţi, P.C. Pr. Ilie Sfârnaciuc, asistent social în cadrul filialei asociaţiei AIDRom, a prezentat atât problematica refugiaţilor proveniţi din diferite areale globale, cât şi nevoia de pastoraţie, integrare socială, educaţie şi adaptare la stilul de viaţă european.

În municipiul Suceava, la nivelul unităţilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu ale Asociaţiei Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Fundaţiei Anastasie Crimca, s-a subliniat nevoia de dezvoltare la nivelul întregului judeţ a unei reţele de îngrijiri la domiciliu precum şi a unei reţele de centre de zi pentru vârstnici. Acestea reprezintă punctul de plecare în dezvoltarea unei reţele de servicii sociale integrate la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Alături de domnul Vasile Gafiuc, preşedintele Asociaţiei Institutului pentru Parteneriat Social Bucovina, am vizitat vernisajul „Tradiţie prin Fotografie” aflat sub semnătura etnologului Paul Torac din cadrul Galeriei Zamca şi Centrul de Urgenţe Sociale care sprijină refugiaţi din Ucraina, în special mamele şi copiii acestora care ajung pe teritoriul judeţului Suceava.

Facilitarea accesului la educaţia copiilor şi a mamelor este un punct important în reintegrarea socială, fiind necesare identificarea de linii de finanţare şi implementarea de proiecte integrate pentru comunităţile unde există astfel de beneficiari, a subliniat doamna Katalin Zoltani.

Protos. ALEXANDRU MOROŞAN,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI