A ucis prin spânzurare şi înjunghiere un câine şi a schingiuit un alt câine!!!

> Autorul faptelor, un tânăr de 17 ani, din Paltinu, Vatra Moldoviţei, a ajuns în arest

 Un tânăr în vârstă de 17 ani, din comuna Vatra Moldoviţei, a fost reţinut, miercuri, pentru că „a ucis prin cruzimi şi a rănit două exemplare canine” în cursul anului precedent.

Cazul vine după ce, în data de 6 ianuarie 2023, poliţiştii Biroului Pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Suceava au dispus măsura reţinerii faţă de un tânăr de 21 ani pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii „folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

În cazul tânărului de 17 ani din satul Paltinu, din comuna Vatra Moldoviţei, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Biroul Pentru Protecţia Animalelor au fost sesizaţi în data de 11 februarie a.c. prin plângere, de reprezentanta unei asociaţii pentru protecţia animalelor, că acesta a ucis prin cruzimi un exemplar canin, faptă săvârşită pe raza comunei Horodniceni.

Tânărul este acuzat că „a ucis prin spânzurare şi înjunghierea în mod repetat cu un cuţit în zona gâtului, iar ulterior secţionarea gâtului unui câine din rasă comună”.

Cu ocazia cercetării locului faptei, respectiv la o locuinţă din localitatea Horodniceni, a fost identificat un alt câine din rasă comună, ce prezenta mai multe leziuni în zona gâtului şi a pieptului, motiv pentru care poliţiştii au dispus plasarea animalului în adăpost.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru „uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept” şi „rănirea sau schingiuirea animalelor”.

Adolescentul a fost expertizat psihiatric, constatându-se că a săvârşit faptele „cu discernământ”.

În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus măsura reţinerii tânărului pentru o perioadă de 24 de ore, pentru că în data de 9 februarie 2022, a ucis prin cruzimi un câine, fapta fiind săvârşită în spatele locuinţei cumnatului său, din satul Horodniceni.

În aceeaşi zi, tânărul a rănit cu intenţie un alt câine, animal care a fost identificat în data de 11.02.2022, cu ocazia efectuării cercetării locului faptei la locuinţa cumnatului său, animalul prezentând mai multe plăgi, fiind plasat în aceeaşi zi în adăpost.

Aflăm că inculpatul a fost introdus în arestul din cadrul IPJ Suceava.

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor urmează a continua cercetările faţă de inculpat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Urmează ca, ca după definitivarea acestora, să fie dispusă soluţie procedurală corespunzătoare.

Relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea!

Poliţiştii reamintesc că în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată, privind protecţia animalelor, relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Astfel, constituie infracţiune, pedepsindu-se cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

 1. a) intervenţiile chirurgi-cale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
 2. b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minim 8 săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;
 3. c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

 Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

 1. a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;
 2. b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;
 3. c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
 4. d) rănirea cu intenţie a animalelor.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

 1. a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
 2. b) schingiuirea animalelor;
 3. c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 4. d) zoofilia. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI