Vesel ești de neînvins

Mare, imensă este puterea cuvântului! Recent, într-un articolaş, am folosit cuvântul „prost” în titlu! Vizionările online au fost de 3 – 4 ori mai numeroase! Dacă aş vrea să-mi fac audienţă – dar nu e cazul la vârsta mea –, ar trebui să utilizez mai des cuvântul! Sau sinonimele sale: idiot, cretin, tâmpit, dar şi cele din popor cu acelaşi înţeles, respectiv tăntălău, tolomac, nărod etc. Succesul este garantat dacă şochezi!

Dacă în viaţa de zi cu zi cuvintele-şoc vin şi trec, afectând un număr limitat de cetăţeni, atunci când sunt exprimate de „notabilităţi” fac mare vâlvă. Sunt sigur că se urmăreşte atragerea atenţiei prin poziţii excentrice! Mass-media este avidă după asemenea „creaţii” şi se repede să le analizeze. Caută cu înverşunare idei şi poziţii înţelepte în banalităţile prezentate prin cuvinte şi fraze şoc! „Abureală” în alt registru de comunicare!!

Realitatea este că există un electorat consistent care iubeşte acest mod de manifestare după principiul că „bine le-a mai spus-o”! Sau „bine le-a făcut”! În esenţă ei sunt la fel de neputincioşi (impotenţi, dacă vreţi) în a rezolva sarcinile de serviciu. Dar este şi lene în gândire (dacă există ţi gândire) şi se mizează pe „ieşitul în evidenţă” oricum!

Am asistat la mai multe moduri de a şoca în viaţa politică! Trântitul cu fundul de pământ, căţăratul în cireş, ghionturi şi acuzaţii de hoţie, prostie, asocieri mafiote etc. Pe ecrane sunt reluate „în prostie” şi pentru cine? „E mulţi” cărora le place şi care îi vor vota! Cum au mai făcut!!

În ceea ce mă priveşte, mă gândesc dacă să pun în titlurile articolelor şi termenele hoţ, semianalfabet, escroc, ticălos, lingău etc. pentru a atrage cititori? Ar fi dezvoltarea care se impune după prost!

Ştirile la zi ne înspăimântă cu ce face „oculta mondială”! Mai nou se ocupă cu schimbarea dietei românilor, „de la carnea de porc la lăcuste”. Cum să faci sarmale şi mici din lăcuste? Asta da subiect de dezbatere! Pentru „înţelepţi”!

Actriţa italiană Gina Lolobrigida, faimoasă în anii ’50-’60, vrea să candideze la Parlament! Are 95 de ani! Şi voi vă legaţi de vârsta lui Iliescu! El ar fi bun ca preşedinte al Parlamentului European, măi dragă, dar vorbeşte fluent doar rusa!!

În anii ’90 la Cotroceni cânta cucuveaua! Şi cântecul ei era legat de dl Iliescu! Nimic în perioada Constantinescu. Pe timpul domniei lui Băse, pasărea s-a retras pentru că nu suportă whisky şi nici concurenţa pupezelor care roiau pe la Palat (Unde sunt acum? Doar în puşcărie?). Care este acum situaţia? Klaus iubeşte raţele! De ce nu intervin ecologiştii pentru protecţia cucuvelei? Nu-i lasă UE? Sau Frau Carmen?

„Uite roata, nu e roata” este unul dintre subiectele bârfei, conflictelor verbale, înjurăturilor din comunitatea suceveană! Trebuie să recunosc că cel care a vrut să abată atenţia de la problemele oraşului (termoficare, aspect stradal, preţuri utilităţi şi impozite locale în viitor) a reuşit! Dacă ar fi la fel de eficient în elaborarea proiectelor în programul „Suceava, oraş neutru climatic”!

Graniţa dintre sublim şi ridicol este foarte flexibilă! Participarea lui Flutur la promovarea filmului „Nuntă în Bucovina” este un exemplu. Nu cunosc părerea majorităţii, dar eu o văd ridicolă în contextul general, local şi naţional! Tot în folclor găsim şi zicala: „Satul arde şi baba se piaptănă”. Nu e cazul la George, că nu prea are păr. Decontează Consiliul Judeţean achiziţionarea de peruci?

DAN STRUTINSCHI

P.S. Scandal la TVR! Şeful de la ştiri i-a spus unei jurnaliste: „Marş acasă, panaramă!” Nu-i frumos, dar ar fi frumos să se transmită acest indemn în multe cazuri. Cu efect pozitiv privind credibilitatea televiziunilor, dar şi pentru sănătatea emoţională a telespectatorilor!!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: