BRCT pentru graniţa România – Ucraina marchează Ziua Mondială a Refugiatului

> Încă de la inceputul conflictului, structura suceveană Suceava s-a implicat în activităţi de solidaritate şi ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniţă

Ziua Mondială a Refugiaţilor, zi cu implicaţii majore şi pentru România, odată cu declanşarea conflictului din Ucraina, se marchează anual în data de 20 iunie.

În ultimele luni, în contextul invaziei ruseşti în Ucraina, România a devenit una din principalele ţări din Europa tranzitate de refugiaţi. Mai exact, zona transfrontalieră, judeţele de la graniţa cu Ucraina au fost în linia întâi a contactului cu refugiaţii, odată cu relocarea masivă a ucrainenilor. Milioane de oameni care, aproape peste noapte, au fost forţaţi să se confrunte cu realitatea că de acum devin refugiaţi…

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava a transmis, cu ocazia acestei zile, că încă de la începutul conflictului s-a implicat în activităţi de solidaritate şi ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniţă.

Prin specificul activităţii, asigurând Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operaţional România – Ucraina 2014 – 2020, aflăm că s-a implicat activ în facilitarea contactelor între organizaţiile internaţionale care au acordat asistenţă umanitară în Ucraina şi organizaţiile locale partenere sau hub-urile logistice unde autorităţi din Ucraina şi România lucrează împreună, alături de beneficiarii proiectelor transfrontaliere care au facut eforturi deosebite în a-şi ajuta partenerii din Ucraina.

Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, BRCT Suceava informează că a implementat un proiect-pilot de sprijinire financiară a celor nevoiți să-şi părăsească ţara. Peste 600 de refugiaţi au primit ajutor financiar direct printr-un proiect-pilot derulat după model internaţional. În cadrul acestuia, 210 familii sunt sprijinite financiar timp de 3 luni, pentru acoperirea necesităţilor zilnice.

Mergând mai departe în identificarea nevoilor din teren şi a dialogului continuu cu autorităţile abilitate, BRCT Suceava a initiat şi dezvoltarea unei platforme de informare pentru refugiaţi tradusă în patru limbi (ucraineană, engleză, rusă şi română). Scopul platformei Standwithukraine.ro este de a servi drept instrument digital util de informare şi orientare a celor care tranzitează judeţele de la graniţă.

Acţiunile multidimensionale întreprinse de BRCT în sprijinul Ucrainei şi al poporului ucrainean vizează, pe de o parte, sprijinirea şi facilitarea adaptării famiilor relocate în România, şi, pe de altă parte, susţinerea şi dezvoltarea capacităţii de prozilienţă a poporului ucrainean.

În acest sens aflăm că este şi depunerea aplicaţiei în cadrul apelului de proiecte CEI Know-How prin care BRCT intenţionează să sprijine consolidarea competenţelor şi a transferului de know-how în domeniul dezvoltării regionale şi a accesării fondurilor europene. Declaraţia „Un «Plan Marshall» Regional de Acţiune pentru Transferul de Cunoştinţe în Ucraina” include un plan detaliat pentru activităţi regionale de sprijin ştiinţific concentrat pe trei direcţii majore: > Educaţie şi formare; > Cercetare şi dezvoltare a capacităţilor de actiune > Internaţionalizare şi schimb de cunoştinţe. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI