Şeful Gărzii Forestiere Suceava consideră că nu va exista o criză a lemnului de foc

…dar lemnul este scump, iar oamenii trebuie să găsească soluţii alternative pentru încălzire

Inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a apreciat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că, pentru viitor, oamenii trebuie să se gândească la soluţii alternative la încălzirea cu lemn de foc, arătând că deja în comunităţile rurale se fac asemenea investiţii.

Găşpărel a spus că, în prezent, cantitatea de lemn de foc folosită anual în judeţul Suceava care era estimată la 1,5 milioane metri cubi, s-a diminuat mult prin folosirea unor instalaţii mai performante sau prin folosirea altor resurse pentru asigurarea încălzirii.

„Unul dintre motivele pentru care s-a restrâns eliberarea de certificate verzi pentru biomasă a avut ca fundament această cifră, dar trebuie de înţeles că este o cifră de la nivelul anului 2011, ce pleacă de la recensământul din acel an şi pleacă de la un calcul care vizează numărul de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. Din 2011 până în 2022 au trecut 11 ani, iar oamenii s-au conectat la reţeaua de gaze, au început să utilizeze mecanisme ecologice de producere a căldurii şi vorbim despre pompele de căldură, pentru că încep să se folosească din ce în ce mai mult. Pe de altă parte, se utilizează centrale cu randament mult mai bun, pe peleţi, centrale cu gazeificare şi nu mai vorbim atât de mult despre soba clasică. Totodată, populaţia din mediul rural a suferit o fluctuaţie. La finalul recensământului din acest an cred că vom avea o imagine mult mai clară” a spus Găşpărel.

El a menţionat că şi iernile sunt din ce în ce mai blânde, iar consumul de lemn de foc s-a diminuat inclusiv din acest motiv.

Potrivit acestuia, sursele legale de lemn de foc sunt cel furnizat de RNP, de ocoalele private, lemnul provenit din deşeurile de prelucrare, iar sursa care nu ţine de legalitate este furtul.

Furtul de lemn de foc încă există…

„Furtul a existat. Există şi la această dată consum de lemn tăiat ilegal, dar la o cantitate mult mai redusă. Este şi mult mai greu de probat şi de depistat acel furt pentru că, în general, se face cu atelaje în comunităţile rurale, pe distanţe scurte şi cu cantităţi mici de lemn. Acest fenomen încă mai există, dar el este la o scară din ce în ce mai redusă” a spus şeful Gărzii Forestiere Suceava.

El a mai declarat că modalitatea de a lucra cu SUMAL, ideea de a se introduce camere video care să monitorizeze ieşirea lemnului din pădure, în mod cert va diminua foarte mult furtul de lemn.

„Oamenii au înţeles că preţul lemnului de foc a crescut şi că trebuie să se gândească şi la soluţii alternative. Ca dovadă, dacă vă uitaţi în comunităţile rurale, apar din ce în ce mai multe panouri solare” a spus Găşpărel, care a apreciat că în actualele condiţii oamenii vor opta pentru soluţii mixte.

Şeful Gărzii Forestiere Suceava a apreciat că nu va exista o criză a lemnului de foc, dar că acesta va trebui folosit la randamente mult mai mari.

„Şi în urmă cu 2-3 ani s-a pus problema crizei lemnului de foc. S-a dovedit că, în afară de unele zone care au avut carenţe de acest gen, în rest nu au fost probleme. Lemnul de foc trebuie utilizat în varianta cea mai ecologică cu putinţă. Există discuţii cu privire la faptul că parte din poluare se datorează unei arderi cu randament scăzut a lemnului de foc. Lemn de foc se utilizează şi în alte state, cu randamente din cele mai bune” a mai declarat Găşpărel, arătând că şi în România magazinele sunt aprovizionate cu peleţi, cu brichete, care sunt şi foarte cumpărate. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI