Viceprimarul USR Teodora Munteanu:

 În alianţa cu PNL, nu ne-am vândut sufletele pentru postura de aplaudac al primarului

Dacă am deranjat, înseamnă că mi-am făcut treaba în interesul sucevenilor

Viceprimarul USR al municipiului Suceava, Teodora Munteanu, a transmis, marţi, un comunicat de presă în care explică de ce nu a fost doar un „aplaudac” al primarului Ion Lungu şi că s-a opus acordării de autorizaţii de construire pe spaţii verzi sau că nu a acceptat ca firme în domeniul alimentaţiei publice să nu respecte normele sanitare de igienă.

Vă prezentăm integral poziţia Teodorei Munteanu faţă de propunerea primarului Ion Lungu de a o elibera din funcţie. (N.B.)

„Nu mă surprinde proiectul şi referatul primarului Ion Lungu prin care acesta solicită Consiliului Local Suceava eliberarea mea din funcţia de viceprimar.

Asigurarea unei majorităţi alături de PNL în Consiliul Local Suceava nu s-a confundat niciodată, în viziunea mea şi a USR, cu acordarea unui cec în alb către actuala administraţie. Când am decis, alături de colegii mei, să formăm o majoritate alături de PNL, am făcut-o pentru sprijinirea reformelor atât de necesare municipiului. Nu am semnat vreo alianţă formală, nu am tranzacţionat funcţii sau beneficii şi, mai ales, nu ne-am vândut sufletul şi idealurile pentru postura călduţă de aplaudac comod şi disciplinat.

Nu sunt un «politician», în sensul consacrat de administraţiile sucevene trecute şi prezente, ci un om venit din societatea civilă. M-aţi cunoscut la protestele şi la acţiunile din stradă, atunci când principii precum #corupţiaucide, #rezist sau #fărăpenali au însemnat pentru mine şi pentru atâţia alţii ca mine credinţe ferme şi nenegociabile. Politica, aşa cum o văd eu, este arta compromisului rezonabil.

Nu cred că stăpânesc această artă, pentru că «rezonabilul» meu este arareori negociabil. Cum poţi «negocia» autorizaţii de funcţionare pentru activităţi care se desfăşoară în spaţii care nu respectă normele de protecţie şi de securitate la incendiu? Am uitat oare de tragedia de la Colectiv? Eu sigur nu.

Cum poţi «negocia» autorizaţii de funcţionare pentru activităţi din domeniul alimentaţiei publice, care nu respectă normele sanitare privind sănătatea populaţiei? După o carieră de o viaţă în domeniul ingineriei alimentare, pot eu «negocia» sănătatea clienţilor şi a consumatorilor de bună-credinţă? Cu siguranţă nu. M-aţi întâlnit la plantări de noi spaţii verzi şi la acţiuni ecologiste de protejare a cadrului natural. Pot eu să închid ochii atunci cand se forţează construirea puţinelor spaţii plantate din municipiu?

Nu, aici nu este nimic rezonabil de negociat, indiferent de interesele unor instituţii ale statului sau ale unor investitori privaţi. Aşa cum m-am opus, din afara Primăriei, distrugerii parcului Şcolii Generale «Ion Creangă», la fel m-am exprimat ferm, din interiorul actualei administraţii, împotriva construirii în Parcul Universităţii, în scuarul de lângă accesul pietonal în Parcul Şipote sau, după cum bine ştiţi, împotriva betonării aceluiaşi parc cu construcţii inutile şi inoportune.

Sunt consecventă cu principiile mele, la fel cum sunt consecventă cu promisiunile adresate cetăţenilor. Le-am promis că voi acţiona cu celeritate pentru rezolvarea sesizărilor lor. Nu doar că am redirecţionat către serviciile de specialitate numeroasele sesizări primite de la cetăţeni, ci m-am implicat direct în rezol-varea acestora. Mi-am depăşit atribuţiile neignorând doleanţele concetăţenilor mei?

Să nu uităm că, înainte de a fi un vremelnic ocupant al funcţiei de viceprimar, sunt în primul rând un ales local. Dacă mi-am depăşit atribuţiile de viceprimar, atunci înseamnă că mi-am făcut bine treaba! Îl asigur pe domnul primar Ion Lungu că nu am nici cea mai mică intenţie să închid ochii la nicio problemă a locuitorilor Sucevei, chiar cu riscul de a fi «eliberată» formal de aceste responsabilităţi.

Îmi sunt imputate «şedinţe interminabile» cu salariaţii Serviciului de Investiţii, pe care îi «blochez» în sediul Primăriei pentru monitorizarea atentă a bunei desfăşurări a lucrărilor de investiţii de pe raza municipiului. Nu sunt un ales local populist, care să se fotografieze cu lopata în spate pe şantierele urbei, ci un administrator responsabil care nu face exerciţii desuete de imagine. În conferinţele săptămânale de presă am aflat că şantierele nu evoluează din cauza lipsei forţei de muncă.

După citirea raportului primarului, aflu amuzată că de fapt eu şi consilierii locali USR suntem de vină! Îmi este imputat că mi-am ales consilieri complementari mie, buni profesionişti cu care să lucrez cot la cot pentru a-mi îndeplini şi, de ce nu, chiar a-mi depăşi atribuţiile trasate în organigrama Primăriei. Consilierii mei nu sunt postaci care să-mi înalţe osanale pe reţelele de socializare nici mie, nici USR-ului şi nici măcar primarului în funcţie.

În ceea ce îi priveşte pe colegii mei consilieri locali USR, nu este deloc surprinzător că aceştia nu sunt nişte mioare obediente ghidate de bâta atotcunoscătoare a liderului.

Suntem oameni independenţi, principiali, poate puţin dezorganizaţi, dar greu (sau imposibil!) de convins că, de exemplu, Suceava poate deveni un oraş neutru climatic continuând acelaşi modus operandi de până acum!

Pentru a încheia acest comunicat, îi asigur atât pe politicienii locali, dar mai ales pe dragii mei concetăţeni că, deşi până acum am combătut în spatele uşilor închise tot felul de proiecte discutabile, recunoscute ca atare şi retrase de pe ordinea de zi a Consiliului Local, poate este timpul ca acelaşi deznodământ să fie obţinut cu mai multă transparenţă şi mai puţină diplomaţie şi eleganţă.

În aşteptarea proximei şedinţe extraordinare a Consiliului Local (în care, desigur, să luăm hotărâri pentru binele comunităţii), doresc să le mulţumesc omologilor din PNL şi, mai ales, domnului primar Ion Lungu, pentru exhaustivul raport incriminatoriu la adresa mea care, în ciuda intenţiei autorilor, reprezintă pentru mine un adevărat motiv de mândrie şi un meritat laudatio al activităţii mele în sprijinul sucevenilor. A dumneavoastră mereu dedicată, Teodora Munteanu, Viceprimar”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI