CJ Suceava organizează evenimente de Ziua Culturii Naţionale

> Niculai Barbă: Este un bun prilej prin care să punem în evidenţă zestrea culturală a zonei, să omagiem oamenii de cultură care au contribuit la îmbogăţirea zestrei culturale, dar şi pe cei care sunt contemporani cu noi

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Niculai Barbă a anunţat, ieri, că şi în acest an Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu instituţii partenere, va organiza mai multe manifestări pentru marcarea Zilei Culturii Naţionale – 15 ianuarie.

Astfel, se vor desfăşura mai multe acţiuni la Suceava, la Călineşti-Cuparencu şi Putna, de omagiere a poetului naţional, Mihai Eminescu, dar şi de apreciere a mai multor oameni de cultură din judeţ.

„Desfăşurăm activităţi atât în spaţiul liber, cu prezenţă fizică, respectând restricţiile impuse, dar şi online. În program este inclus şi Festivalul literar «Mihai Eminescu» ce a continuat şi în pandemie, ajungând la ediţia cu numărul 31. Ziua Culturii Naţionale este un bun prilej pentru a desfăşura o serie de activităţi prin care să punem în evidenţă zestrea culturală a zonei, a Bucovinei, a judeţului Suceava, să omagiem oamenii de cultură care au contribuit la îmbogăţirea zestrei culturale, dar şi pe cei care sunt contemporani cu noi. Am auzit des spunându-se că marile personalităţi sunt recunoscute doar după ce nu mai sunt în viaţă sau că nu sunt recunoscute la ele acasă. Nu sunt de acord cu acest tip de abordare şi de aceea îmi doresc ca aprecierile să le transmitem direct oamenilor de cultură ai judeţului, să încurajăm activităţile culturale şi să încurajăm actul de creaţie” a declarat Niculai Barbă.

Manifestările organizate pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, Ziua lui Mihai Eminescu, de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Naţional al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor – Mănăstirea Putna, se desfăşoară în format fizic şi online, astfel:

> 9 – Suceava – Depunere de jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu din zona Teatrului Municipal „Matei Vişniec”;

> 9.30 – Suceava – Depunere de jerbe omagiale la bustul lui Ciprian Porumbescu din Parcul Central;

> 10 – Suceava, Muzeul Naţional al Bucovinei – Înmânarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Suceava sculptorului Ion Mândrescu;

> 11 – Călineşti Cuparencu – Depunere de jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu;

> 12 – Mănăstirea Putna – Slujba parastasului pentru poetul naţional Mihai Eminescu; Depunere de jerbe omagiale la bustul lui Mihai Eminescu; Anunţarea Marelui Premiu pentru exegeză eminesciană acordat în cadrul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXXI-a 2022;

> 14 – „Pe urmele lui Eminescu”, producţie literar-muzicală a Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” (online).

Alte activităţi, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” – „Citindu-l pe Eminescu” – Recital de poezie din creaţia eminesciană (online); „Sub semnul lui Eminescu”: expoziţii de carte; la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava; expoziţie a sculptorului Ion Mândrescu – „Omul, Timpul, Spaţiul”; expoziţie internaţională de artă plastică „Lumina Nordului” – Putna 2021; Ilustraţii la poeziile lui Ciprian Porumbescu, grafician: Mihai Pânzaru-PIM.

 La depunerile de jerbe omagiale vor fi momente muzicale şi recitări. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: