În 2021

Promovabilitate sub 30% la examenul pentru permisul auto

> Prefectul Alexandru Moldovan: Decalajul foarte mare dintre momentul susţinerii probei teoretice şi al celei practice creează candidaţilor foarte mult disconfort şi frustrare

Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, marţi, că remedierea situaţiei de la Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava constituie o prioritate de prim rang a mandatului său.

Declaraţia vine după ce, la începutul anului 2022, prefectul judeţului a desfăşurat o şedinţă operativă cu cms. Adrian Vasile Hlaghi, aflat la conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, în vederea evaluării activităţii structurii pe anul anterior şi a identificării măsurilor şi demersurilor legale care pot fi adoptate/demarate în vederea îmbunătăţirii situaţiei existente.

„La acest moment, serviciul se confruntă cu probleme acute de personal, ca urmare a restricţiilor legale dispuse faţă de 10 dintre lucrători, prin care li s-a stabilit interdicţia de a desfăşura activităţi de examinare la proba practică de traseu, urmare a acţiunii DNA – Serviciul Teritorial Suceava de la sfârşitul lunii noiembrie 2020” se menţionează într-o informare a Prefecturii Suceava.

În pofida eforturilor depuse în vederea asigurării resursei umane necesare desfăşurării în continuare a serviciului public, prin detaşarea pe durate limitate a unor lucrători din cadrul structurilor MAI de pe raza judeţului, în mod real activitatea de examinare practică s-a desfăşurat în cea mai mare parte a anului trecut cu aportul a 4-5 examinatori atestaţi/lună, fapt ce a condus la situaţia nedorită ca un candidat să poată susţine proba practică de traseu la 6 luni după susţinerea probei teoretice de sală, în special la categoriile B şi C.

„Având în vedere cele mai sus precizate, s-a luat decizia de a se organiza o serie de sesiuni suplimentare de examinare practică, în zilele de sâmbătă, tocmai pentru a putea asigura fiecărui candidat cel puţin două şanse de a susţine examenul la proba practică pentru a obţine permisul de conducere. Reducerea decalajului între proba teoretică şi cea practică nu poate fi obţinută prin organizarea sesiunilor suplimentare atât timp cât activitatea de examinare practică nu poate fi susţinută constant cu cel puţin 7-8 examinatori zilnic” se menţionează în document.

Prefectul a dispus, prin ordin, organizarea a patru noi sesiuni suplimentare de examinare, în datele de 8, 15, 24 şi 29 ianuarie a.c.

„Susţinerea la un nivel minim acceptabil a acestei activităţi de examinare a fost posibilă doar cu ajutorul celor 4 lucrători delegaţi de la IPJ Suceava, dar şi al celor detaşaţi de la alte servicii de profil din ţară (Iaşi, Vaslui, Neamţ, Satu Mare, Alba, Sălaj, Vâlcea, Tulcea, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Galaţi) sau din cadrul DRPCIV, care au desfăşurat activităţi de examinare practică, câte o săptămână, sau în zilele de sâmbătă (Botoşani şi Bacău)” ni s-a precizat.

Promovabilitatea generală la sfârşitul anului trecut a fost 29,69%.

Referitor la situaţia existentă pe linia emiterii, respectiv preschimbării permiselor de conducere, s-a specificat că, până la data de 31.12.2021, au fost emise 29.620 (29.514 în 2020/+106/+0,35%) de permise de conducere şi au fost preschimbate în străinătate 2.852 (2.979 în 2020/-127/-4,26%) permise de conducere, cu precizarea că termenul de programare pentru preschimbarea permisului de conducere este „de pe o zi pe alta”.

Alexandru Moldovan a declarat că rezolvarea situaţiei de la acest serviciu este o prioritate a mandatului său.

„Apreciez activitatea pentru anul 2021 a Serviciului de Permise şi Înmatriculări ca fiind una în care se fac eforturi susţinute pentru a oferi un serviciu public de calitate, raportându-mă evident la situaţia dată. Sunt conştient că decalajul foarte mare dintre momentul susţinerii probei teoretice şi momentul celei practice pentru obţinerea permisului auto creează candidaţilor foarte mult disconfort şi frustrare. Nu în aceşti parametri ar trebui să se prezinte un serviciu public de calitate! Am iniţiat o serie de demersuri procedurale pentru a acoperi, cel puţin parţial şi temporar, deficitul de personal existent la nivelul serviciului. Vă asigur că remedierea situaţiei de la Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava constituie prioritate de prim rang a mandatului meu, dar toate acţiunile care se vor întreprinde, toate măsurile adoptate nu pot fi concretizate decât respectând cu stricteţe cadrul legal existent” a precizat prefectul Alexandru Moldovan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Harry Twatter says:

    La rumani scolile de soferi te invata cum sa obtii permisul nu cum sa conduci. De aia mor maI multi pe sosele in Romania decat in alte tari.
    Mentalitatea de smecherit si lasa ba .ca merge si asa a rumanului sa fie devina?

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: