Posesorii de garaje din Suceava, „taxaţi” dur

> Dacă până acum se achitau în jur de 70 de lei pe an, deţinătorii în cauză vor achita de la 2 lei pe metrul pătrat şi lună la 1,93 de lei pe metrul pătrat şi lună, în funcţie de zona de încadrare  > „De ani de zile nu am umblat la aceste preţuri şi tarife, deşi nu mi se pare foarte corect, etic” arată primarul Ion Lungu, adăugând că 200 de lei pe an nu este foarte mult

 Deţinătorii de garaje din Suceava vor trebui să-şi prindă în bugetul personal pentru noul an mai mulţi bani destinaţi achitării obligaţiei fiscale către vistieria  municipală. Aceasta în conformitate cu prevederile unei hotărâri a deliberativului privind preţurile şi tarifele aplicabile începând cu anul 2022 pentru suprafeţele de teren aparţinând domeniului public sau domeniului privat al municipiului Suceava ocupate de garaje, cât şi de alte spaţii decât cele cu destinaţia de locuinţe, respectiv pentru cele din pieţele agroalimentare şi Complexul comercial „Bazar”.

„De ani de zile nu am umblat la aceste preţuri şi tarife, deşi nu mi se pare foarte corect, etic. Dacă deţii un garaj, iar altul nu-l deţine, o sumă de 200 de lei pe an nu este una foarte mare” arată primarul Ion Lungu. Edilul-şef precizează că aceste majorări au loc în condiţiile în care taxele şi impozitele locale au fost păstrate la nivelurile din anul 2021, „iar unele chiar s-au micşorat”.

„Dacă la impozite şi taxe locale suntem toţi egali, cei care au unele avantaje, fie că foloseşte ca garaj sau că l-a transformat în magazin, în spaţii comerciale, este corect să plătească mai mulţi bani”  arată şeful administrativului sucevean.

La rându-i, viceprimarul Lucian Harşovschi este de părere că nu era echitabil ca, la o valoare a chiriei de 0,40 de lei pe metrul pătrat şi lună, deţinătorul unui garaj să achite 70-80 de lei pe an „sau chiar mai puţin”.

„Cei care rămân, în continuare, acolo unde nu avem prevăzute dezvoltări urbanistice, ar trebui, din punctul meu de vedere, să plătească mai mult, cât de cât un preţ al pieţei” subliniază viceprimarul. Lucian Harşovschi consideră că, şi după noua majorare a tarifelor de închiriere, acestea sunt „mult subevaluate, pentru că o firmă care construieşte, vinde un loc de parcare cu 5.000-6.000 de euro”.

Majorarea aprobată prin hotărâre a Consiliului Local este valabilă pentru terenurile aparţinând municipiului Suceava ocupate de garaje construite cu respectarea autorizaţiei, dar şi pentru terenurile în cazul cărora suprafaţa autorizată ocupată de construcţie a fost depăşită. Astfel, în funcţie de cele patru zone de încadrare a terenurilor din Suceava –  adică A, B, C, D – deţinătorii de garaje vor achita, în ordine, 2 lei pe metrul pătrat şi lună; 1,97 de lei pe metrul pătrat şi lună, 1,96 de lei, respectiv 1,93 de lei pe metrul pătrat şi lună.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI