Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:

„Suntem legaţi de mâini şi de picioare”

 > Edilul-şef speră ca acordul-cadru de finanţare cu UE să fie parafat până la începutul anului viitor, astfel încât să poată fi depuse proiectele din programarea 2021-2027

În cadrul Programului Operaţional Regional (POR) se încearcă crearea de legislaţie pentru descentralizarea deciziei autorităţii de management, astfel încât aceasta să nu mai fie la Bucureşti, ci la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională. Afirmaţia îi aparţine lui Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, conform căruia o şedinţă în acest sens a avut loc la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, la nivelul căreia deja s-au aprobat strategia pentru noul exerciţiu 2021-2027, lista cu proiectele prioritare şi fişele aferente. Subiectul a fost abordat şi la recenta întâlnire a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), iar potrivit propunerilor făcute, autorităţile de management descentralizate la nivel regional vor putea să colaboreze direct cu organismele europene de la Bruxelles. Însă primarul Ion Lungu susţine că acest lucru nu este posibil „dacă nu este creat contextul general” şi nu se parafează acordul-cadru de finanţare, fără de care „nu se pot face negocieri cu Uniunea Europeană”.

În caz că descentralizarea nu va fi operaţională, autorităţile locale „vor rămâne legate tot de Guvern”, în vederea deblocării situaţiei fiind înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţii ministerelor „de linie”, agenţiilor regionale, ministerelor şi asociaţiilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. „Acesta ar urma să creioneze lucrurile în aşa fel încât să avem condiţii normale. Sperăm ca, până cel târziu la începutul anului viitor – când va fi semnat şi acordul-cadru de finanţare cu Uniunea Europeană –, să putem accesa aceste proiecte. Mai devreme nu există nicio şansă” a reliefat primarul Ion Lungu. Dacă iniţiativele amintite vor fi concretizate, agenţiile de dezvoltare regională îşi vor putea stabili propriile priorităţi, întrucât în cadrul unei regiunii pot fi activate proiecte pe structuri de tipul zonelor metropolitane sau al investiţilor teritoriale integrate.

„S-a discutat ca, prin POR, la nivelul regiunilor să se poată face proiecte asociate în nume propriu. Rămâne ca acest lucru să se negocieze. Dar fără acordul-cadru de finanţare cu Uniunea Europeană suntem legaţi de mâini şi de picioare, indiferent câte strategii facem noi la ADRNE” a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: