Întâlnirea preoţilor pensionari din Protopopiatul Fălticeni

> Rugăciune şi cinstire la Cetatea de Scaun a Sucevei şi anul acesta, în ziua în care Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Dreptcredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt

Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, în parteneriat cu Protopopiatul Fălticeni şi Muzeul Naţional al Bucovinei, a organizat o activitate în care s-au adus rugăciune şi cinstire marelui voievod al Moldovei şi apărător al creştinătăţii, la Cetatea de Scaun a Sucevei.

După Sfânta Liturghie oficiată în prima parte a zilei, în timpul amiezii, la Cetatea Sucevei, s-a săvârşit slujba Acatistului Sfântului Ştefan cel Mare şi s-a făcut pomenire pentru vitejii ostaşi ai cetăţii, după care s-au împărţit colăcei vizitatorilor şi celor care au participat la rugăciune.

S-a vorbit despre importanţa aducerii aminte a bravilor înaintaşi, despre valoroasa moştenire transmisă urmaşilor (Ţara, Neamul şi Credinţa), despre ţinutele militare de epocă purtate cu respect de elevii şcolii militare la eveniment, despre drapelele de luptă ale Regimentului „16 Dorobanţi” Fălticeni şi despre icoana Sfântului Ştefan cel Mare, în care este reprezentat cu un picior neîncălţat.

Slujba a fost oficiată de un sobor de părinţi din care au făcut parte preoţii militari de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, IJJ Suceava, ISU Suceava şi preoţi pensionari din Protopopiatul Fălticeni.

Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare, a fost domnul Moldovei între anii 1457-1504, având cea mai lungă domnie din epoca medievală în Ţările Române. Înzestrat cu mari calităţi de om de stat, diplomat şi conducător militar, a considerat că toate realizările din timpul domniei sale au fost dar de la Dumnezeu.

Una din condiţiile principale ale canonizării este evlavia poporului, de care domnul Moldovei s-a bucurat ca nimeni altul. Astfel se face că după canonizarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992 îl avem pomenit pe marele domnitor cu numele Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu data de pomenire 2 iulie. Sfintele moaşte se află de 517 ani la Mănăstirea Putna. “Mulţumim Bunului Dumnezeu şi sfântului bineplăcut Lui pentru gândul bun şi împlinirea acestuia”.

Preot militar CĂTĂLIN SIMION

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: