Jandarmi cu făclii, militari, măicuţe şi sute de preoţi în procesiune...

Mii de suceveni au ieşit în calea cortegiului cu moaştele Sf. Ioan cel Nou

Procesiunea cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, prima organizată de când ÎPS Calinic este Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a avut în acest an o abordare nouă, fiind mai ordonată decât cele organizate în ultimii ani.

Mii de suceveni au ieşit pe străzi în acest an în aşteptarea cortegiului care transporta moaştele Sf. Ioan cel Nou în procesiune.

De această dată, procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în costume populare care purtau icoana Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi prapuri, fiind urmat de un pluton de militari, urmat de câteva zeci de călugăriţe, sute de preoţi, iar în final erau purtate moaştele Sf. Ioan cel Nou, încadrate de poliţişti locali şi jandarmi cu torţe.

În spatele raclei cu sfintele moaşte au mers credincioşii, ei fiind încadraţi de forţe de ordine.

În premieră, procesiunea s-a desfăşurat cu două zile înainte  de 24 iunie

Este pentru prima dată când procesiunea cu moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou se desfăşoară cu două zile în avans faţă de ziua de 24 iunie, când este prăznuit sfântul.

Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă pentru închinare marţi dimineaţa, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou.

Slujba Acatistului Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava şi scoaterea Sfintelor Moaşte pentru închinare au fost oficiate de un sobor de preoţi în frunte cu PS Damaschin Dorneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Damaschin a vorbit şi despre cum au fost aduse la Suceava moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou, dar şi despre vremurile din perioada comunistă, când pelerinajele şi procesiunea cu moaştele Sfântului erau reduse, amintind că şi anul trecut a fost un pelerinaj redus.

Ierarhul a arătat că anul acesta reprezintă un început „înnoitor şi îmbogăţitor” faţă de anii precedenţi şi că, din acest motiv, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, sfinţii părinţi au pregătit pentru perioada 22-25 iunie un program frumos, bogat, ca semn al dragostei faţă de Sf. M.Mc. Ioan cel Nou şi ca semn de recunoştinţă pentru toată ocrotirea pe care a dat-o  Catedralei Arhiepiscopale, eparhiei,  Moldovei şi ţării.

„Vă primim cu drag, pe dumneavoastră, sucevenii, dar şi pe dumneavoastră, pelerinii, şi îl rugăm pe Sf. M. Mc. Ioan cel Nou să primească dragostea fiecăruia, osteneala fiecăruia, rugăciunea dumneavoastră, lacrima dumneavoastră şi inima dumneavoastră bună şi să plecaţi de aici frumoşi, luminoşi şi încredinţaţi că Sf. M. Mc. Ioan cel Nou nu ne-a lăsat şi nu ne va lăsa pe noi” a spus PS Damaschin. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: