În pieţe agroalimentare

Controale pentru depistarea comercianţilor de fructe şi legume străine pe post de produse locale autentice

> Echipe mixte de control bat judeţul în vederea sancţionării fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone cu cele din comerţul intracomunitar sau din import > În timpul verificărilor, multe dintre tarabe au fost abandonate, iar comercianţii cu pricina au părăsit incinta pieţei

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Autoritatea Fitosanitară şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară descind în pieţele agroalimentare din judeţ pentru depistarea, sancţionarea şi eliminarea abaterilor de la legislaţia specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului şi comercializării legumelor şi fructelor. În primul rând, acţiunile vizează verificarea modului de etichetare a produselor, cât şi identificarea loturilor de legume provenite din import şi din comerţul intracomunitar, în condiţiile în care minim 40% din tarabele din pieţele agroalimentare trebuie să fie ocupate de producători autohtoni.

Conform Elenei Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, un alt obiectiv al echipelor mixte de control îl reprezintă depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone cu cele din comerţul intracomunitar sau din import.

„Sunt controale constructive, în sprijinul producătorilor autohtoni, în acelaşi timp încercându-se şi depistarea derapajelor care apar. Totodată, se vine şi în sprijinul consumatorilor, garantându-se că produsele de pe tarabă sunt sănătoase” arată şefa DAJ, adăugând că, acolo unde există suspiciuni, Autoritatea Fitosanitară şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară prelevează probe, acestea urmând a fi supuse analizelor specifice de laborator. Elena Claudia Gogu arată că din cele observate până acum, în timpul verificărilor, multe tarabe au fost abandonate, iar producătorii cu pricina au părăsit incinta pieţei agroalimentare. „Nu ştim în ce măsură aceştia erau sau nu erau în regulă. Există situaţii în care producătorii nu au toate documentele prevăzute de lege, Direcţiei Agricole revenindu-i competenţe pe partea de trasabilitate a produselor agricole şi comercializare acestora” a subliniat Elena Claudia Gogu. Ea susţine că, potrivit Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, din peste 5.200 de probe prelevate de pe legume şi fructe, analizate în laborator, 37% aveau urme de pesticide. Dintre acestea, 3% erau neconforme, cu depăşirea limitei maxime de pesticide, majoritatea provenind din Turcia, ţară care nu a adoptat normele UE, cantităţile în cauză fiind retrase de pe piaţă.

„Vrem să ajutăm producătorul local, să-i facem loc în piaţă, astfel încât cumpărătorii să găsească efectiv produse româneşti, şi nu de altă provenienţă” a explicat Elena Claudia Gogu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: