Un punct de vedere

Covidul PNL şi Covidul PSD

A trecut mai bine de un an de zile de când omenirea trăieşte o adevărată dramă, drama unei boli al cărei origini nici până astăzi nu au fost elucidată.

Oamenii de ştiinţă şi-au exprimat opinii mai mult sau mai puţin convingătoare. Au urmat specialiştii, doctorii, politicienii, preoţii, oamenii de rând şi toţi au venit cu părerile lor. Peste toţi aceştia au venit comentatorii diferitelor posturi şi publicaţii cu punctele lor de vedere.

Şi de la o realitate cruntă cu milioane şi milioane de oameni infectaţi, cu mii, zeci de mii, sute de mii de morţi, cu suferinţe şi drame greu de acceptat, lumea s-a împărţit în două tabere. Pe de o parte, este vorba de o majoritate care nu putea să nu înţeleagă că molima există şi că nimic nu-i prea mult pentru a o eradica. Pe de altă parte, şi-a făcut simţită prezenţa o minoritate gălăgioasă care nu a acceptat nimic, nici boală, nici tratament, nici măsurile de prevenţie, nici vaccinul, nici…, nici…, nici… Ştiu ei că nu-i chiar aşa. Şi opiniile lor se opresc aici. Acesta e un fenomen general, nu că s-ar petrece doar în „scumpa noastră patrie”.

S-a ajuns la situaţii aberante: mulţimi de oameni ieşiţi în stradă, unii convinşi, alţii doar dornici de spectacol strigând „jos” orice… până la „Jos Covidul!”. De aici până la politizarea fenomenului n-a fost decât un pas. Pe fondul nemulţumirilor sociale, a măsurilor tâmpe luate uneori, a manifestărilor unor politicieni de dreapta sau de stânga, lumea s-a încolonat într-o grupare sau alta. Fiecare tabără o acuză pe cealaltă cu argumente subţiri, însoţite de un vocabular suburban şi vine cu soluţii care mai de care mai sofisticate.

Şi când se părea că lumea s-a mai calmat, acceptând existenţa bolii, a apărut o nouă speţă, vacciniştii şi anti-vacciniştii. Profitându-se de calmarea relativă a bolii, datorită măsurilor luate pe întreg mapamondul, a vaccinării masive a populaţiei, au apărut liderii de opinie potrivnici vaccinului. În funcţie de partidele politice aflate la putere, în marea majoritate a ţărilor au loc demonstraţii care neagă nu atât vaccinul, cât mai ales pe cei ce deţin puterea politică. Toţi cei ce îşi doreau o altă conducere (politică sau administrativă) au prilejul acum să se manifeste împotriva oricărui vaccin. Dacă mâine se schimbă puterea, automat se schimbă şi poziţia faţă de vaccin. Din păcate, această atitudine o constatăm în mai toate domeniile vieţii sociale: sănătate, cultură, învăţământ, biserică etc.

Şi poate că nu exprimam aceste gânduri dacă nu aş fi trăit într-un mediu ce mi-a fost atât de drag – învăţământul.

Ce dramă a trăit şcoala din întreaga lume datorită acestei boli nenorocite! Ce dramă a trăit învăţământul românesc timp de aproape un an, când cursurile au fost suspendate, elevii şi profesorii încercând să salveze situaţii cu mijloace cu care nu prea erau obişnuiţi. Dacă în alte ţări, mai dezvoltate, situaţia a fost cât de cât sub control, mijloacele tehnice româneşti au scârţâit din toate încheieturile. Din nefericire, s-a ajuns la o situaţie ce a creat o anumită obişnuinţă care s-ar vrea perpetuată. Copiii au trăit un fel de vacanţă prelungită, de aproape un an, iar profesorii au primit salariile integral, într-o atmosferă de simulare a muncii. Mă doare când spun acest lucru pentru că aproape 50 de ani am mâncat aceeaşi pâine în această breaslă atât de admirată de unii, dar şi contestată de alţii.

Acum s-a revenit la cursuri… greu şi pentru elevi şi pentru profesori… Iarăşi ore, program, lecţii, disciplină, ordine. Uneori mai auzi vorbe că era mai bine înainte, deşi toţi, dar absolut toţi, recunoaştem dificultatea situaţiei şi consecinţele ei. Ca să depăşim aceste greutăţi, unii gândesc că poate ar fi mai bine continuarea unui regim pandemic. Cum?

Nu ne vaccinăm pentru că… şi curg motivele bine cunoscute şi vehiculate peste tot. Libertatea ta o pot înţelege până la limita libertăţii mele. Pot înţelege că asta e convingerea ta, dar nu mă poate obliga nimeni să nu fiu atent cu cine intru în contact într-o sală de clasă, într-o sală de spectacole, la cinema, la magazin sau pe stradă. Nu mă obligă nimeni să dau mâna cu unul care nu respectă minime condiţii de prevenire a oricărei boli. Soluţia: Covidul PNL să dea mâna cu Covidul PSD, iar în problemele de o asemenea gravitate să se ia măsuri constituţionale pentru a depăşi orice molimă.

Ca oameni sănătoşi, rămânem pe poziţii de dreapta sau de stânga şi continuăm lupta!

 Prof. MIHAI VITCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: