La nivelul judeţului

Rata de infectare a fost foarte mare

> Potrivit dr. Alexandru Calancea, foarte mulţi pacienţi au trecut prin boală > El consideră că trebuie să vorbim despre rata de imunizare a celor care au trecut prin boală şi a celor vaccinaţi

Coordonatorul judeţean pentru Covid-19, managerul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat la News Bucovina că pentru stoparea epidemiei cu noul coronavirus este necesară o rată de imunizare de 75-80% şi că aceasta se obţine atât prin vaccinare, cât şi prin trecerea prin boală, apreciind că în câteva luni dozarea anticorpilor va fi cea care va face diferenţa.

„Ar trebui să ajungem la o rată de imunizare în jur de 75-80% ca să putem stopa circulaţia acestui virus. Când vorbim despre imunizare, vorbim despre imunizarea celor care au trecut prin boală, imunizarea la contactul cu virusul, dar şi de imunizarea prin vaccinare. Vorbim de două tipuri de imunizare. Per total, vaccinaţi şi imunizaţi prin boală, trebuie să se ajungă la 75-80%, din ceea ce spun specialiştii” a spus Alexandru Calancea.

El a arătat că în judeţul Suceava, mare parte dintre locuitori au fost infectaţi, dar a menţionat că recomandările vaccinării se fac şi pentru cei care au fost infectaţi.

„Eu spun că nu trebuie să aşteptăm să avem contact cu virusul. Trebuie să ne vaccinăm pentru a atinge cât mai rapid acest procent de 75-80% imunizare” a mai spus managerul SJU Suceava.

Doar prezentarea ratei de vaccinare reprezintă „o capcană”

Totodată, el consideră că doar prezentarea ratei de vaccinare şi nu a ratei de imunizare este o capcană.

„Se vorbeşte în ultimele zile despre rata de vaccinare. Este adevărat, este un indicator. Cred că ar trebui să vorbim de rata de imunizare” a spus dr. Calancea, care consideră că ridicarea restricţiilor ar trebui făcută în funcţie de rata de imunizare şi nu în funcţie de cea de vaccinare.

„Trebuie să creştem rata de vaccinare şi să obţinem acel 75-80% grad de imunizare, dar trebuie să ne gândim că în judeţul Suceava, care are o rată de vaccinare scăzută, este şi multă lume care s-a infectat. Nu avem dovezi ştiinţifice în acest moment să ne spună care imunizare este mai bună, mai de durată, prin vaccinare sau prin contact cu virusul” a spus Calancea.

Dr. Calancea susţine şi recomandă vaccinarea

Medicul a subliniat că susţine şi recomandă vaccinarea pentru atingerea ţintei de imunizare de 75-80%.

„Avem o rată de infectare foarte mică, de 0,2 la mie (declaraţiile sale au fost formulate la mijlocul săptămânii trecute – n.red.), dar o rată de vaccinare mică. Este o singură explicaţie. Este vorba de foarte mulţi pacienţi care au trecut prin boală, care au avut contact cu acest virus. Pot să vă spun că de când am reluat consultaţiile în Ambulatoriul de specialitate, foarte mulţi pacienţi vin deja cu anticorpii prezenţi fără să ştie că au trecut prin boală. Asta înseamnă că la nivelul judeţului Suceava rata de infectare a fost una foarte mare şi asta ne-a conferit, ne conferă, o imunitate mare, pentru că marea majoritate dintre noi am trecut prin boală” a mai declarat dr. Alexandru Calancea.

El a spus că problema este că există statistici la DSP în care nu apar toţi cei care au trecut prin boală, pentru că respectivii nici nu au ştiut.

„Cifrele vor subestima numărul de pacienţi care au trecut prin boală. De aceea, nu putem doar să punem semne de întrebare, ci trebuie să creştem rata de vaccinare pentru a atinge această cifră de 75-80%” a spus dr. Calancea.

El a adăugat că mulţi pacienţi nu sunt în evidenţele DSP pentru că au stat acasă, nu la spital, astfel că nu se ştie cu exactitate câţi au trecut prin boală.

„Mulţi vin la cabinetul meu la cardiologie cu aceşti anticorpi fără să ştie că au trecut prin boală, fără să fi avut niciun simptom. Nu ştim câţi din judeţul Suceava au trecut prin boală fiind asimptomatici” a spus Calancea.

Probabil că sucevenii trecuţi prin boală şi cei vaccinaţi nu reprezintă 50% din populaţia judeţului

Medicul nu crede însă că sucevenii care au trecut prin boală şi cei care s-au vaccinat depăşesc 50% din populaţia judeţului.

„Nu ştiu date, iar de aceea trebuie să creştem rata de vaccinare. S-ar putea să avem imunizare de 90% dacă ajungem la 75% vaccinare. Putem să aşteptăm şi imunitatea de turmă, dar asta înseamnă luni la rând, când unii ar putea pierde din imunitate” a mai declarat Calancea.

El a adăugat că vaccinul nu protejează 100%, dar protejează de formele grave şi a ţinut să sublinieze că este necesară informarea privind vaccinarea împotriva Covid-19, arătând că a constatat că mulţi pacienţi nu au toate datele teoretice despre această vaccinare, ei având informaţii obţinute din alte surse decât cele oficiale.

Informaţia din surse oficiale – piatra de temelie

„Informaţia trebuie să fie piatra de temelie în acest moment. Cetăţeanul, când ia o decizie, trebuie să aibă toate datele la îndemână, pe înţelesul său. Nu trebuie să existe constrângeri. Cetăţeanul trebuie să aibă toate datele la îndemână, pe înţelesul fiecăruia, care sunt beneficiile vaccinării şi ce beneficii sunt pentru întreaga populaţie” a declarat dr. Calancea.

Mai mult, dr. Alexandru Calancea a apreciat că prezenţa anticorpilor este cea care va face departajarea, nu faptul că o persoană a făcut vaccinul sau că nu are febră.

„Din punctul meu de vedere, dozarea anticorpilor este cea care ne va departaja. Această dozare se face prin teste de laborator şi veţi vedea că în următoarele luni spre asta se va merge, spre dozarea anticorpilor. Aşa este şi corect. Pe mine, ca medic, nu mă interesează dacă e vaccinat, nevaccinat sau trecut prin boală, ci câţi au anticorpi. Aceia sunt oameni oarecum protejaţi de a face o formă gravă de boală” a precizat Calancea.

El a atenţionat însă că, până când se va ajunge la dozarea pe scară largă a anticorpilor, vaccinarea trebuie să continue şi trebuie să fie cât mai facilă pentru toţi cei care doresc să-şi facă vaccinul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: