Printr-un proiect al USV

Campanii de identificare a persoanelor cu obezitate şi predispuse la diabet

>În perioada următoare, o clinică mobilă se va deplasa prin Suceava, Ilişeşti, Moara şi Şcheia

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk, Ucraina, derulează un proiect transfrontalier de educare a cadrelor medicale şi a populaţiei generale cu privire la factorii de risc asociaţi cu obezitatea şi diabetul, de consiliere nutriţională prin promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi a unui stil de viaţă mai activ, precum şi de screening la faţa locului şi feedback personalizat asupra stării de sănătate. Potrivit prof. univ. dr. Mihai Covaşă, manager de proiect, în perioada următoare, cele două clinici mobile din cadrul proiectului vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor în cadrul unor campanii publice de identificare a persoanelor cu obezitate şi a persoanelor predispuse sau diagnosticate cu diabet.

„În cadrul acestei iniţiative, adulţii, tinerii, dar şi copiii vor avea acces la educaţie şi consiliere nutriţională din partea specialiştilor” arată prof. univ. dr. Mihai Covaşă. Campaniile se vor desfăşura în 8 localităţi stabilite în cadrul proiectului, respectiv în Suceava, Ilişeşti, Moara şi Şcheia, în România, şi Burshtyn, Stectseva, Pijlo şi Tysmenychany din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

Proiectul „Personalized prevention tools in obesity and diabetes – a joint Romanian-Ukrainian programme of health education (PrePOD)” a început în luna iunie 2020, având o valoare totală de 329.200 de euro (aprox. 1,58 de milioane de lei). El este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, prioritatea „Sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate şi acces la sănătate”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: