Săptămâna egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (ANES) va marca Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi prin diverse acţiuni şi va organizat în perioada 8 mai – 15 mai 2021, „Săptămâna egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”.

Într-un comunicat de presă se arată că în contextul marcării a 6 ani de la adoptarea Legii nr. 23/2015 pentru declararea zilei de 8 mai ca Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în Romania, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi iniţiază o serie de acţiuni de informare şi conştientizare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Evenimentele vor avea loc sub egida „Săptămânii egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi” şi vor fi organizate atât în format clasic (cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie necesare în contextul pandemiei generate de Covid-19), cât şi pe diverse platforme virtuale de comunicare accesibile.

Evenimentele vor aborda temele „Echilibrul între viaţa profesională şi cea privată şi revalorizarea îngrijirii” şi „Participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la decizie”.

ANES arată că pandemia generată de Covid-19 a pus societatea în faţa unor provocări diverse, iar în prima linie a luptei au fost, nu de puţine ori, femeile, fie că ne referim la cadrele medicale, la femeile din sistemul de educaţie şi asistenţă socială, fie la femeile care prestează servicii de curăţenie, comerţ etc.

„În acest context, s-a evidenţiat nevoia de empatie, de grijă şi de îngrijire a copiilor (în special, odată cu trecerea în online a unei părţi importante a activităţilor educative), a vârstnicilor, a persoanelor bolnave, a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor singure, etc. Grija şi îngrijirea au fost abordate atât din perspectiva nevoii de servicii profesionalizate (în sistemul medical, de educaţie, de asistenţă socială), cât şi ca infrastructură critică oferită prin instrumente voluntare: familie, comunitate, organizaţii nonguvernamentale” se arată în comunicat.

Totodată, se menţionează că este cunoscut faptul că principalele furnizoare de grijă şi îngrijire în familie rămân femeile; s-a confirmat prin studii că tensiunea dintre viaţa de familie şi cea profesională s-a acutizat în perioada pandemiei.

„În acelaşi timp, cu toate că femeile contribuie în toate domeniile vieţii sociale, când vine vorba de decizii, inclusiv decizii care le vizează direct, vocea acestora este mai puţin auzită, pentru că ele rămân subreprezentate în toate forurile de decizie, inclusiv în domeniile feminizate. Una din explicaţii este aceea că povara muncilor casnice şi de îngrjirire şi invizibilitatea acesteia rămân bariere importante în calea accesului femeilor la poziţii de decize, mai exact la acele poziţii din care ar putea contribui fundamental la îmbunătăţirea vieţii lor şi a altor femei. În România există femei care sunt modele de succes în toate domeniile, dar, de cele mai multe ori, eforturile lor sunt mai puţin vizibile şi valorizate”, se mai arată în comunicat. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: