Pensia din judeţul Suceava este mai mică cu 13% decât media pe ţară

> Cu o medie de 1.384 de lei, Suceava este pe poziţia a patra în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est > Din contribuţiile unui salariat sucevean se asigură plata pensiei pentru 1,2 pensionari

În ultimul trimestru al anului 2020, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul nostru a fost de 134.917 persoane, în creştere cu 24 de persoane faţă de trimestrul al III-lea.

Conform recentului Buletin statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Suceava, în raport cu sfârşitul anului 2019, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a scăzut cu 513 persoane. Analiza DJS Suceava reliefează, de asemenea, că pensia medie de asigurări sociale de stat calculată la nivelul judeţului Suceava a fost, în trimestrul al IV-lea al anului 2020, de 1.384 de lei, valoare mai mare cu 120 lei faţă de pensia medie de asigurări sociale de stat din trimestrul al III-lea din acelaşi an, consemnându-se o creşte de 9,5%. Totodată, în comparaţie cu trimestrul al IV-lea din 2019, pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu 190 lei, respectiv cu 5,9%. Chiar şi aşa, în ultimul trimestru din 2020, pensia medie de asigurări sociale de stat din judeţ a fost mai mică cu 13% în comparaţie cu pensia medie pe ţară, de 1.590 de lei. Potrivit Buletinului statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică, la finele anului 2020, în judeţul nostru gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor, era de 1,2. Aceasta înseamnă că din contribuţiile unui salariat sucevean se asigură plata pensiei pentru 1,2 pensionari. Conform sursei citate, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, judeţul Suceava se află pe a poziţia patra din punct de vedere al pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat, pensii mai mari fiind înregistrate în judeţele Bacău (1.559 de lei), Iaşi (1.524 de lei) şi Neamţ (1.468 de lei). După Suceava, cu pensii mai mici se înscriu judeţele Vaslui (1.308 de lei) şi Botoşani (1.262 de lei).

În trimestrul al IV-lea al anului 2020 pensionarii de asigurări sociale de stat înregistraţi în judeţul Suceava reprezentau 19,2% din numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi 2,9% din numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat de la nivel naţional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: