Ziua Mondială a Crucii Roşii

> „Timp de un an, voluntarii ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clatină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite”

În data de 8 mai a fost marcată Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii. Această zi este dedicată personalului şi voluntarilor Mişcării Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii care intervin şi susţin persoanele afectate de Covid-19, care duc la îndeplinire misiunea organizaţiei.

În România, de la începutul pandemiei de Covid-19, personalul şi voluntarii Crucii Roşii Române au fost permanent în acţiune, asumându-şi riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistenţă umanitară şi servicii socio-medicale celor în nevoie. Totodată, pentru a ajuta comunităţile să se pregătească, au diseminat informaţii esenţiale pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esenţiale şi produse de igienă, au oferit sprijin psiho-social persoanelor vulnerabile şi în carantină, au monitorizat telefonic persoanele izolate. Prin implicarea a sute de donatori şi parteneri din întreaga ţară, personalul şi voluntarii Crucii Roşii Române au reuşit să sprijine unităţile medicale şi instituţiile angajate în combaterea pandemiei cu echipamente medicale şi de protecţie în valoare de peste nouă milioane de euro.

 „În ultimul an, Covid-19 a adus multă incertitudine şi a perturbat viaţa românilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de sărăcie şi izolare socială. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii şi personalul Crucii Roşii Române. Oamenii de Cruce Roşie au fost în comunităţi în fiecare zi, ajutând familiile afectate cu pachete cu alimente şi produse de igienă sau oferind informaţii despre importanţa prevenirii răspândirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat că angajamentul lor nu se clatină niciodată, iar compasiunea lor nu are limite” a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.

Mişcarea Internaţională este alcătuită din 192 de societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cu 160.000 de filiale locale şi aproximativ 14 milioane de voluntari în întreaga lume. Estimăm că unu din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Roşii sau al Semilunii Roşii. Împreună, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activităţi de promovare a sănătăţii şi a măsurilor de igienă – adică 1 din 12 persoane, au desfăşurat lucrări de alimentare cu apă şi salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adică 1 din 72 de persoane), au acordat asistenţă alimentară sau în natură pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) şi mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), Francesco Rocca, a declarat cu ocazia zilei de 8 mai: „Există multe provocări globale serioase de abordat, cum ar fi Covid-19, criza climatică şi sprijinul pentru migranţi. Dar astăzi avem aproximativ 14 milioane de motive pentru a sărbători: voluntarii noştri de neoprit. Fiecare act individual de bunătate şi sprijin contează – indiferent de cât de mic poate părea. Această acţiune locală colectivă are un impact global masiv în fiecare zi”.

La rândul său, Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a declarat: „Personalul şi voluntarii Crucii Roşii şi Semilunii Roşii se află în prima linie a fiecărei crize, uneori riscându-şi propria siguranţă. Ei lucrează neîncetat, cu şi pentru comunităţi, pentru a preveni şi a atenua suferinţa umană în cele mai grave situaţii, în conflicte armate, dezastre şi alte crize umanitare. Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii este ocazia noastră de a le aduce tribut, ei fac o schimbare în toată lumea în fiecare zi şi se asigură că nimeni nu rămâne în urmă”. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: