Prorectorul USV Mihai Dimian:

Principala măsură prin PNRR pentru combaterea schimbărilor climatice ar fi ca România să nu mai fie cimitirul maşinilor din UE

Prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare”, a făcut o analiză succintă pe baza datelor făcute publice privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), arătând că, prin acest plan, din suma alocată României, 37% din fonduri vor fi pentru proiecte pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, reprezentând aproximativ valoarea granturilor primite, astfel încât celelalte proiecte vor fi finanţate din împrumuturi.

Universitarul sucevean a explicat că România are alocate (iniţial) 13,2 miliarde de euro în granturi, iar atunci când s-a mers cu propunerea de 42 de miliarde de euro, se solicitau, în fapt, împrumuturi de 28,8 miliarde de euro.

Ar trebui să fim mult mai precauţi când ne aruncăm la astfel de împrumuturi

„În condiţiile în care am crescut masiv datoria publică a României în perioada pandemiei, ajungând la aproximativ 50% din PIB, cred că ar fi trebuit şi ar trebui să fim mult mai precauţi atunci când ne aruncăm la astfel de împrumuturi masive. Chiar şi suma rămasă după această ajustare a PNRR de la 42 la 29,2 miliarde (de 16 miliarde de euro în împrumuturi) este una destul de mare pentru România” a menţionat Mihai Dimian.

El a subliniat că Polonia a solicitat cele 23,9 miliarde de euro în granturi, cu puţin peste alocarea iniţială de 22,1 miliarde, însă doar 12,1 miliarde de euro în împrumuturi.

Prof. univ. dr. Mihai Dimian a adăugat că al doilea aspect este cerinţa ca 37% din PNRR să fie bani alocaţi proiectelor ce luptă împotriva schimbărilor climatice.

„Drept urmare, cam ce luăm pe granturi vom folosi pentru «lupta împotriva schimbărilor climatice», iar restul măsurilor de dezvoltare vor fi din împrumuturi” a menţionat Dimian, care a spus că în exerciţiul financiar precedent nu s-a reuşit atragerea tuturor fondurilor europene alocate.

El consideră că, deşi o parte din proiectele legate de schimbările climatice vor fi utile şi dezvoltării, trebuie totuşi să fie clar că România are o contribuţie redusă la emisia de dioxid de carbon şi mai are şi un excedent cumulativ de unităţi anuale de emisii alocate de peste 50%.

„Eficienţa acestor măsuri din România la schimbările climatice generate de UE va fi una redusă. Iar dacă ne-am gândi serios cum să contribuim, atunci principala măsură ar fi să nu mai fim cimitirul maşinilor UE, în condiţiile în care o treime din emisiile care fac obiectul legislaţiei de profil provin din transporturi. Dar nu am văzut o astfel de măsură în plan” a precizat universitarul sucevean.

Mihai Dimian a mai atras atenţia că se discută şi despre tot felul de proiecte finanţate din PNRR, însă nu a fost prezentat niciun ghid, un mecanism competiţional pentru accesarea de finanţări, fapt cu atât mai periculos cu cât se vorbeşte despre împrumuturi pe care le vor plăti toţi românii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: