Potrivit prorectorului USV Mihai Dimian:

„Măsurile de protecţie trebuie să continue într-un mod argumentat”

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat recent, la News Bucovina, că nu agreează propunerea ca studenţii nevaccinaţi împotriva Covid-19 să vină la cursuri cu combinezoane, arătând că USV a aplicat de la începutul anului universitar măsuri corecte privind limitarea răspândirii virusului şi că s-a constatat că rata de infectare între studenţii care au rămas în campus a fost mai mică decât a celor care au învăţat de acasă, online.

„Măsurile de protecţie trebuie să continue într-un mod argumentat, într-un mod optim” a precizat Mi-hai Dimian.

El a spus că USV a dovedit ce se poate face în campus cu măsurile existente, fără combinezoane, dar respectând într-o mare măsură această purtare a măştii în interior şi aplicarea variantelor de interior de limitare a interacţiunii.

„Sunt anumite măsuri care aplicate prost dau şi rezultate proaste. Ventilaţia camerelor, dacă o faci cu aer condiţionat şi recirculi aerul din aceeaşi încăpere, nu înseamnă că ai realizat aerisirea. Folosirea lămpilor cu ultraviolete: noi le folosim în sălile de curs şi laborator, dar trebuie să laşi apoi o jumătate de oră – o oră aerul să circule, creezi ventilaţia naturală şi realizezi o dezinfecţie a locului respectiv fără eventuale efecte negative” a spus prorectorul USV.

El a menţionat că principala problemă în campus nu este legată de sălile de curs şi laborator, ci de cămine, pentru că sunt 3-4 studenţi în cameră, ei interacţionează pe holuri, în spaţii comune, situaţie care poate conduce la o răspândire accentuată a virusului.

„Rata de infectare în campus a fost aproape la jumătate decât cea din oraş. Am comparat studenţii care veneau să se cazeze în cămin cu cei care stătuseră în cămin şapte săptămâni. Cei care stăteau în cămin aveau o anumită rată de infectare, iar cei care veneau din exterior şi doreau să se cazeze în cămin trebuiau să facă testul, iar acea testare pe moment genera un număr de cazuri. Comparativ, constatam că rata de infectare a celor care stătuseră acasă, online, era mai mare decât a celor din campus” a spus Mihai Dimian.

El a adăugat că nu are o explicaţie ştiinţifică a acestui fapt, explicând însă că în cămin interacţiunile erau limitate, iar studenţii nu aveau voie să plece acasă în weekend tocmai pentru a elimina interacţiunile cu alte medii. La ore, ei poartă mască şi respectă distanţarea fizică.

Studenţii care nu s-au vaccinat ar putea să fie obligaţi să poarte combinezon atunci când merg fizic la cursuri practice sau ore de laborator, din toamnă, susţinea ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că unele universităţi iau în calcul această variantă. (N.B.)v

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: