Pragul de fund al podului CF din Dărmăneşti va fi reparat din nou

> Reabilitarea de urgenţă de anul trecut a fost efectuată în lipsa fondurilor necesare

Un sucevean ne-a semnalat că pragul de fund CF pe secţia Dărmăneşti – Cacica s-a surpat la începutul lunii aprilie a.c., deşi fusese reparat anul trecut. El s-a arătat surprins de faptul că, după o „reparaţie de vreo 2-3 luni”, construcţia a rezistat atât de puţin. La rândul său, CFR a precizat pentru News Bucovina că, după afuirea (erodarea albiei unei ape curgătoare în apropierea fundaţiei unei construcţii hidrotehnice – n.n.)  parţială a pragului de fund în 2020, acesta a fost reparat în grabă, din cauza lipsei de fonduri. În curând, Sucursala CF Iaşi va efectua din nou lucrări de reabilitare, pentru a evita închiderea liniei.

„Stăvilarul” s-a surpat la 6 luni după ce a fost reparat

„Stăvilarul” (în realitate pragul de fund) de pe râul Suceava, amplasat pe raza localităţii Dărmăneşti, s-a surpat la scurt timp după ce fusese reparat, a semnalat pescarul sucevean Alexandru Moisuc, la începutul lunii aprilie a.c.

„Din păcate, digul iar s-a surpat. Anul trecut (2020), în primăvară, apa a săpat pe sub pe sub dig, s-a surpat tot malul. (…) Nu mă aşteptam să cedeze digul la şase luni după ce a fost reparat” a relatat el.

Potrivit lui Moisuc, reparaţia a durat vreo 2-3 luni, fiind aduse mai multe utilaje. Ulterior, „stăvilarul” s-a rupt exact în acelaşi loc unde au avut loc lucrările de reparaţie. El a mai adăugat că „stăvilarul” ar fi în administrarea Regionalei CF Iaşi.

Nu e niciun stăvilar pe râul Suceava

La solicitarea News Bucovina, Serviciul Comunicare Mass-Media al CFR a răspuns că „SRCF Iaşi nu are în administrare niciun stăvilar pe râul Suceava”, fiind vorba despre un pod.

Cu toate acestea, CFR a arătat că, într-adevăr, la podul situat la km 1+786, pe linia CF Dărmăneşti – Ilva Mică, s-a produs anul trecut afuirea parţială a pragului de fund, între pilele P3 şi P4.

Afuirea s-a produs în urma ploilor torenţiale

Sursa citată a precizat că, după erodarea albiei, „în baza unui ordin al prefectului a fost constituită o comisie, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al Judeţului Suceava, SGA Suceava, Secţiei L5 Suceava şi Primăriei Dărmăneşti”.

Comisia respectivă a constatat, în data de 9 iunie 2020, că afuirea a fost consecinţa directă a ploilor torenţiale din primăvară-vară.

Ploile au mărit debitul râului Suceava, producând pe lângă afuirea pragului de fund şi distrugerea a 220 metri liniari de gabioane din apărările de mal, defecte care puteau duce la degradarea infrastructurii podului CF de la km 1+876, ceea ce ar fi condus la închiderea liniei.

Astfel, s-a recurs la reabilitarea în regim de urgenţă a obiectivelor feroviare afectate, a menţionat CFR.

Reparaţia urgentă, cauzată de lipsa de fonduri, a condus la o nouă afuire

„Deoarece nu s-a putut aloca suma de 2.464.920,00 lei, stabilită de comisie ca fiind necesară pentru îndepărtarea urmărilor viiturilor, s-au realizat numai lucrările strict necesare pentru menţinerea, în condiţii de siguranţă, a traficului de călători şi marfă pe secţia Dărmăneşti – Cacica, şi anume s-a închis breşa creată prin afuirea pragului de fund şi s-au executat lucrări de decolmatare a albiei în zona podului” a ţinut să precizeze sursa citată.

În aceste condiţii, în data de 3 aprilie a.c.  s-a produs din nou afuirea pragului pe zona neconsolidată anul trecut.

Drept urmare, în prezent, Sucursala Regională CF Iaşi se ocupă de aprovizionarea cu materialele necesare executării lucrării cu forţe proprii, pentru a se evita închiderea liniei, a subliniat CFR. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: