PS Damaschin Dorneanul a sfinţit o casă socială în Parohia Calafindeşti

În duminica a patra din Postul Paştelui, a Sfântului Ioan Scărarul, 11 aprilie a.c., Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Calafindeşti, Protopopiatul Rădăuţi.

Ierarhul a fost întâmpinat cu flori de numeroşii credincioşi îmbrăcaţi în costume populare specifice locului, veniţi să primească arhiereasca binecuvântare şi să participe cu bucurie la sfintele slujbe, de soborul slujitor şi de Adrian Frîncu, primarul comunei Calafindeşti.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, împreună cu părintele Ionel Constantin Maloş, protopop al Protoieriei Rădăuţi. Din soborul slujitor au făcut parte şi arhidiaconul Mihai Bogdan Hrişcă – consilier eparhial în cadrul Sectorului Educaţional-Teologic (Învăţământ), părintele Ionuţ Apetroae – preot paroh şi părintele Ciprian Cucu – preot slujitor la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Calafindeşti. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa Ana-Maria Apetroae.

La momentele cuvenite din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Medrihan a fost hirotonit preot, iar teologul Sergiu Pintea a fost hirotonit diacon.

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a ţinut cuvânt de învăţătură despre minunea vindecării fiului demonizat, accentuând faptul că în situaţiile-limită oamenii descoperă noi lucruri despre ei înşişi, precum apostolii. „Ce au învăţat apostolii despre ei? Ce au descoperit apostolii în ei? Au descoperit o neputinţă lor, au descoperit că nu pot să facă totul, au descoperit că nu pot să scoată pe toţi demonii, deşi înainte de a se întâlni cu acest copil demonizat şi înainte de a fi rugaţi de acest tată necăjit, abătut şi amărât, ei vindecaseră mulţi oameni, scoseseră mulţi demoni şi se bucurau întorcându-se la Domnul Hristos, care i-a trimis şi care le-a dat putere ca să vindece şi să scoată demoni. (…) Ei, nişte oameni neînsemnaţi, dintr-o dată să vadă că prin ei, prin cuvântul lor, prin rugăciunea lor, semenii lor se fac bine şi demonii ieşeau.”

În continuare, PS Damaschin Dorneanul a vorbit despre ce a învăţat tatăl copilului care a fost videcat de Mântuitorul Iisus Hristos. „Tatăl a descoperit, ajutat de Domnul Hristos, că nu are credinţă cât ar trebui. El a venit să se roage de apostoli, dar nu a crezut cu toată inima că apostolii o să-l facă sănătos pe fiul său. Că tatăl a venit la acest învăţător despre care probabil auzise că a făcut atâtea minuni, dar nu a crezut cu toată inima că poate să îi vindece fiul. (…) A descoperit acest tată puţinătatea credinţei sau nedesăvârşirea credinţei. De aceea a spus: «Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!»”

Ierarhul a vorbit şi despre greutăţile pe care le întâmpină părinţii copiilor bolnavi şi despre descoperirile pe care oamenii le au atunci când se află în necazuri, despre punerea la încercare a credinţei. „Când vin necazurile unul după altul, nu ştiu dacă mai suntem la fel, nu ştiu dacă mai avem aceeaşi răbdare, nu ştiu dacă iertăm atât de uşor. De aceea Dumnezeu îngăduie, lasă să se întâmple în viaţa omului şi bune şi mai puţin bune, ca şi prin aceasta să mai învăţăm ceva despre noi, să ne cunoaştem pe noi mai bine, să nu avem o părere chiar atât de bună despre noi înşine şi cunoscându-ne să ne îndreptăm, să ne facem mai buni.”

În încheiere, Preasfinţia Sa a făcut un îndemn la preţuirea vieţii şi a sănătăţii, mai ales în această perioadă dificilă.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârşit şi slujba de sfinţire a noii case sociale, ridicată în curtea locaşului de cult.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: