USV a depistat primul caz de infectare din România cu E484K

> Este vorba despre o nouă tulpină a SARS-CoV-2, ce poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cât şi mutaţia E484K, ce poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie, a anunţat USV.

Redăm comunicatul semnat de prorectorul USV, Mihai Dimian. (N.B.)

La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru 91 de probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani. Din probele analizate, au fost depistate 88 de noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K. (…)

Analizând retrospectiv cele 4 runde de secvenţieri desfăşurate în primele 3 luni ale acestui an, observăm că varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată astfel: în prima rundă de secvenţiere, la o probă provenită dintr-un total de 20 secvenţiate, în runda a doua de secvenţiere, la 14 probe din cele 47 secvenţiate, în cea de a treia rundă de secvenţiere, la 65 de probe din cele 101 secvenţiate, iar în această rundă, la 88 de probe din cele 91 secvenţiate. Această situaţie indică un scenariu de evoluţie epidemiologică similar celui din Marea Britanie, unde transmisibilitatea crescută a noii tulpini (B.1.1.7) a determinat ca noua variantă să devină dominantă în decurs de câteva săptămâni şi să contribuie la creşterea accelerată a numărului de cazuri Covid-19 la finalul anului 2020 şi începutul acestui an.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a secvenţiat, până acum, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune. În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale aflate pe raza judeţelor Suceava, Timiş, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi ne exprimăm disponibilitatea de a colabora şi cu alte instituţii cu compartimente Covid-19 din alte judeţe pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Menţionăm că activitatea curentă de secvenţiere la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, prin proiectul „Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor cir-culante în România”, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142, şi cofinanţată de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: