Traian Andronachi va candida la funcţia de manager al Spitalului Judeţean !

> Ştiu cu ce se mănâncă sistemul de sănătate publică din România, ştiu cum să apăr drepturile pacienţilor şi ştiu cum să apăr şi cadrele medicale, transmite fostul director al spitalului rădăuţean

Fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a declarat recent la News Bucovina că intenţionează să candideze la funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

„Voi candida la funcţia de manager al Spitalului Judeţean Suceava, dacă voi fi liber de contract. Îmi place ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Rădăuţi, aş vrea să continui ceea ce este acolo. Am avut o relaţie extraordinar de bună cu dl dr Calancea de la momentul în care a fost numit în funcţie. Eu, de asemenea, am avut o relaţie excepţională şi cu dl ec. Rîmbu şi sunt de părere că în judeţul Suceava trebuie să existe cel puţin două unităţi sanitare care să poată gestiona situaţii de genul Covid-19. Sunt de părere că şi Spitalul Municipal Rădăuţi trebuie să primească de jure documentaţia şi titlul pentru spital de urgenţă, atât timp cât de facto a demonstrat cu vârf şi îndesat că este un spital de urgenţă” a spus Andronachi.

El a spus că şi-ar dori o împărţire mai judicioasă a fondurilor în ceea ce priveşte unităţile sanitare din România, nu neapărat din judeţul Suceava, de aşa manieră încât să existe o dezvoltare multilaterală a acestora.

Ştiu cu ce se mănâncă sistemul de sănătate din România

„În ultimii ani, mai bine de 10, investiţiile majore din sănătate s-au făcut unidirecţional, din partea Consiliului Judeţean Suceava, către Spitalul Judeţean. Este un lucru extraordinar de bun că Spitalul Judeţean s-a dezvoltat, că Spitalul Judeţean este un etalon cu care ne mândrim la nivel naţional” a declarat Andronachi.

El a arătat că este familiarizat cu sistemul de sănătate.

„Ştiu cu ce se mănâncă sistemul de sănătate publică din România, ştiu cum se fundamentează bugetul, ştiu cum e să te lupţi cu Casa de Asigurări de Sănătate şi ştiu cum să apăr drepturile pacienţilor, pentru că ei sunt beneficiarii. Tot timpul mi-am apărat şi colegii, şi tot timpul o voi face, pentru că s-a generat o ură la adresa cadrelor medicale” a spus fostul manager.

Traian Andronachi a adăugat că, în momentul în care va fi liber de contract cu Spitalul Municipal Rădăuţi, se va înscrie la concursul de manager al SJU Suceava.

„Din partea colegilor de la SJU Suceava am primit foarte multe telefoane de încurajare în acest sens. Când spun foarte multe, sunt chiar foarte multe” a precizat Andronachi.

Fostul manager a explicat că, şi fără bani de la CJ Suceava, şi fără bani de la Primăria Rădăuţi, la Spitalul Municipal Rădăuţi s-au făcut foarte multe investiţii care au crescut această unitate sanitară. Potrivit lui, atunci când pui suflet în orice activitate pe care o întreprinzi, satisfacţia de final „parcă este mai mare”.

Spitalul de la Rădăuţi nu mai este ce-a fost…

„Spitalul Municipal Rădăuţi nu mai este ceea ce a fost, chiar dacă au trecut doar patru ani, atât în ceea ce priveşte spaţiile, cât şi acoperirea activităţii medicale” a spus Andronachi.

El a amintit că a preluat conducerea Spitalului Municipal Rădăuţi în 2016, când unitatea nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare, nu îndeplinea rigorile ANMCS, nu avea nici medici şi nu avea nici cu ce să se dezvolte.

„Este o satisfacţie şi o bucurie că Secţia de Ortopedie realizează cel mai mare program din judeţ pe această ramură, este o bucurie şi o mândrie că Spitalul Rădăuţi are un compartiment de oncologie şi derulează un program naţional cu o valoare de 800.000 de lei/lună pentru bolnavii oncologici. Este o bucurie, deşi părea utopic, că Spitalul Rădăuţi are un RMN, care este cel mai performant din judeţul Suceava” a spus Andronachi.

El a mai declarat că în 2016, Spitalul Municipal Rădăuţi avea 40 de rampe de oxigen la 400 de paturi, ceea ce înseamnă că din 1986 până în 2016 s-au pus în funcţiune 40 de linii de fluide medicale, iar din 2016 şi până acum s-au mai pus în funcţiune încă 300 de linii de fluide medicale.

Astfel, Spitalul Municipal Rădăuţi are 347 de linii de fluide medicale la 460 de paturi şi 89 de concentratoare de oxigen, iar Spitalul Judeţean Suceava are 451 de linii de fluide medicale la 1200 de paturi şi 49 de concentratoare de oxigen, potrivit lui Andronachi.

Fostul manager a mai spus că în cei 4 ani de mandat s-a reparat peste 65% din suprafaţa spitalului, s-au construit circa 1500  mp de spaţii noi, în condiţiile în care nu a primit nicio finanţare de la CJ Suceava.

Mai mult, Andronachi a arătat că de la un buget de 36 de milioane de lei în 2016, Spitalul Municipal Rădăuţi are acum o propunere de buget de 129 de milioane de lei, a crescut indicele de caz mixt de la 1 la 1,45, a scăzut durata medie de spitalizare şi s-a încadrat în rigorile tarifului pe caz ponderat.

„Îmi doresc ca lucrurile să continue mai departe, proiectul de 9 milioane de euro care a rămas în derulare şi al cărui contract urmează să fie semnat să nu se blocheze, să înceapă şi lucrările la etajul întâi al corpului B, pentru că spitalul a rămas în cont cu un sold de 3,7 milioane de lei, sumă pe care Primăria Rădăuţi nu o va avea niciodată la excedent” a spus Andronachi, care a adăugat că spitalul nu are niciun fel de datorie, magaziile sunt pline, iar farmacia acestuia a ajutat cu medicamente spitale superioare, nu doar din judeţ.

„Toate aceste lucruri se încadrează în capitolul de management defectuos” a spus, sarcastic, Traian Andronachi, cu referire la faptul că a fost îndepărtat din funcţie pentru „manage-defectuos”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Dornic de functii publice! Dr Calancea se descurca f bine se pare! De cew vrea sa i ia locul? Sau poate altcineva doreste! O fi sustinut de vreun partid aflat la conducerea atrisoarei..

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: