CJRAE vrea să consilieze părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, propune iniţierea unui proiect de consiliere psihopedagogică şi psihologică online a părinţilor din judeţul Suceava care se află la muncă în străinătate. În acest sens, pe site-ul Consiliului Judeţean este publicat un formular de înscriere, printre subiectele care vor putea fi abordate numărându-se problemele de comunicare părinte-copil, copil-profesor, părinte-copil-profesor, problemele de ataşament, dar şi dificultăţile emoţionale şi tulburările specifice de învăţare.

Consiliere online în 10 şedinţe

Conform sursei citate, pentru realizarea dezideratului se vor întocmi liste şi se vor încheia acorduri de parteneriat cu părinţii viitori beneficiari, consilierea efectivă online urmând a se acorda în maximum 10 şedinţe. „O problemă  de actualitate, căreia trebuie să i se acorde atenţie deosebită atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, este aceea a copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Aceşti copii reprezintă o categorie expusă riscurilor şi situaţiilor de pericol care duc, în ultimă instanţă, la încălcarea şi nerespectarea drepturilor acestora” se arată în comunicatul publicat pe pagina web a Consiliului Judeţean. Însă, de remarcat este faptul că CJRAE prezintă date vechi despre amploarea fenomenului, iar conform acestora, pe 31 decembrie 2016, în judeţul Suceava erau luaţi în evidenţe 7.945 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În total, 1.910 de copii  aveau ambii părinţi plecaţi,  5.374 erau cu câte un părinte muncind peste graniţă, în timp ce încă 661 de copii făceau parte din familii monoparentale. La aceeaşi dată, 7.462 dintre copiii respectivi rămăseseră în grija rudelor de până la gradul IV (fără a avea instituită o măsură de protecţie), 462 de copii erau supravegheaţi de vecini sau cunoştinţe, iar în cazul a 21 de copii se instituise măsura plasamentului. Folosirea de statistici perimate este cu atât  mai de neînţeles cu cât informaţiile pot fi obţinute şi actualizate de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, instituţie aflată, de asemenea, în subordinea Consiliului Judeţean. În acelaşi comunicat se mai precizează că  în august 2016 Consiliul Judeţean a organizat, sub egida „Lunii diasporei”, întâlniri între reprezentanţii instituţiilor publice locale şi centrale, pe de o parte, şi persoane din judeţul Suceava plecate la muncă în străinătate, venite acasă în concediu, de cealaltă parte. În timpul discuţiilor s-a urmărit identificarea de soluţii pentru problemele cu care acestea din urmă se confruntă, din perspectiva copiilor rămaşi în ţară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: