Încheierea carierei politice la români

Ultima campanie electorală a pus punct unor cariere politice care ar fi trebuit să se încheie demult, câteva dintre ele chiar înainte de a începe. În lipsa unei (auto)evaluări obiective, nu sunt puţini aceia care ies în şuturi sau pe uşa din dos a scenei politice fiindcă n-au ştiut să se retragă la timp. Dar o întrebare trebuie pusă: ce a câştigat România prin candidaturile faliţilor, inclusiv ale Elenei Băsescu? De pierdut se ştie ce a pierdut: o groază de bani pe publicitate electorală, pe mii de panouri cu chipurile lor fotoşopate, multe răspândite prin lanuri de barabule şi păpuşoi şi pe hectare de bannere legate de stâlpii pentru iluminat public. Ce s-a ales din mandatul EBA la PE în afara ruşinii ţării, a hohotelor de râs şi a greşelilor de exprimare spre deliciul publicului? Nu mai bine îşi vedea de ale ei? S-a încăpăţânat să mai candideze şi la recentele alegeri parlamentare, că doar e „fata lui tata“, iar acum colegii o acuză că din pricina ei PMP a rămas de căruţă, fiind ameninţat cu dispariţia / disoluţia.

Disoluţie la care a pus umărul şi tatăl său, fostul preşedinte Traian Băsescu. Nici el nu stă grozav cu autoevaluarea: şi-a închipuit că bucureştenii nu mai puteau de atâta drag „de Băse“ şi-l vor alege din nou Primar General, numai că dragostea poporenilor, ca orice dragoste, e frunză în vânt, iar alegerile au fost pierdute destul de ruşinos. O foarte mare vină au avut-o şi comilitonii care nu l-au tras de mânecă la timp – au sperat că, odată cu fostul Zeus, vor mai prinde şi ei o ciozvârtă de putere…

Să privim mai departe la gaşca lui Liviu Dragnea, mare şmecher de Teleorman. Era convins că are România la degetul cel mic, iar un braţ al Dunării şi un lac, Belina, îi deveniseră moşie proprie, e drept că nu erau singurele, ca să-l binedispună alături de tovarăşi şi ţiitoare. În acelaşi timp, poporenii aşteptau cu ochii în soare să scape de belele şi de sărăcie. Cu toate că era moşier sadea, deşi PSD îi apără pe săraci, în 2016 a adunat o mulţime de voturi de la cei ce aşteptau ca fraierii reformele necesare în Justiţie, Educaţie şi Sănătate, că în Administraţie îşi pitise mai bine de o mie de prietenaşi cu tot cu amante. Ce a rămas în urma cetei sale trimise acasă de alegători în sfârşit, ceată aleasă după chipul şi asemănarea sa: Cătălin Rădulescu, Liviu Pleşoianu, Nicolae Şerban, Eugen Nicolicea, Codrin Ştefănescu, Viorica-Vasilica Dăncilă…? Echipă care nu s-a remarcat prin nicio competenţă, dar a scos în stradă sute de mii de protestatari din pricina măcelăririi legilor anticorupţie ca să-şi scape jupânul de pârnaie.

Un alt mofluz politic, dar învârtit în afaceri, Viorel Cataramă, cândva membru de vază şi senator al PNL, tânjind mereu după titulatura supremă, fie în stat, fie la partid, numai că, ce să vezi, „n-are cu cine“! Nici colegii, nici alegătorii nu-l vor, însă el se face luntre şi punte, nu se lasă, candidează şi iar candidează şi… nimic. Rămâne la… saltea. În aceeaşi oală intră destui inşi cu tupeu nemăsurat, genii neînţelese precum Alexandru Cumpănaşu, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Viorica-Vasilica Dăncilă, Cătălin Ivan, Ramona Bruynseels, Marian Vanghelie…, dacă luăm în seamă doar ultimele campanii electorale, inclusiv cea prezidenţială.

Ce spuneţi însă de Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru al României, om de afaceri cu oarece succes, aflat acum la a V-a căsnicie? Nu se strofoca el zilnic pe ecranele televizoarelor să ne arate cât de priceput/important este ca politician şi cât de proşti suntem toţi ceilalţi? Evident, în afară de Victor Ponta, alt mofluz, şi el fost prim-ministru, îmbătat de sine, cu care a făcut o pereche hazoasă în încropeala lor politică Pro România. Ambii, pe cât de berbanţi, pe atât de aroganţi. În cazul lor au pus mulţi umărul la eşec: o campanie electorală costisitoare/agresivă în mass-media, 24 de ore din 24, croită parcă pentru analfabeţi, plină de acuzaţii aberante la adresa întreg spectrului politic, cu o mulţime promisiuni goale imposibil de pus în practică, cu toţi maeştrii manipulatori de la televiziunile lui Dan Voiculescu. Şi? Vax albina! Adio şi-un praz verde!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: