Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, în conflict declarat cu primarul Bogdan Loghin

> Aprecierea cu privire la activitatea medicală desfăşurată în spital excede în totalitate competenţele primarului, arată managerul spitalului

 Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a transmis, vineri, că nu acceptă modul în care primarul municipiului Rădăuţi, Bogdan Loghin, înţelege să abordeze problematica Spitalului Municipal Rădăuţi şi i-a transmis, în 11 puncte, opinia sa în legătură cu situaţia generată de recente declaraţii ale primarului, care a anunţat controale la unitatea spitalicească rădăuţeană.

Vă prezentăm integral punctul de vedere exprimat de managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi. (N.B.)

Ca urmare a conferinţei de presă a primarului Bogdan Loghin, în care şi-a permis să pună într-o lumină nefavorabilă activitatea Spitalului Municipal Rădăuţi şi să sugereze că în această unitate medicală care a avut şi are un rol deosebit în rezolvarea problemelor apărute din cauza pandemiei s-ar fi comis ilegalităţi, doresc să fac câteva precizări:

 1. În calitate de manager al spitalului municipal îi solicit primarului să sisteze imediat orice imixtiune în actul de conducere al acestei unităţi spitaliceşti. Până în acest moment, spitalul cu care ar trebui să vă mândriţi, domnule primar, a fost controlat de instituţii abilitate de control ale statului de peste 25 de ori în ultimele 6 luni, conform registrului unic de control. Ca urmare a acestor controale, spitalul a fost dat ca model de bune practici. De aceea, un control din partea primăriei efectuat de persoane care nu au calificarea necesară ar însemna că instituţia pe care o conduceţi, domnule Loghin, desconsideră instituţiile croite cu adevărat pentru astfel de misiuni şi urmăreşte doar implementarea „modului de gândire” impus de dvs. sau urmăriţi discreditarea celor care nu se raliază la această gândire. Personal, aşa cum am făcut-o şi până acum, nu ne sustragem de la niciun fel de control. Mai mult decât atât, vom pune la dispoziţia oricărui organ de anchetă începând de la corespondenţa instituţională şi orice alt document/înscris aflat în instituţia noastră.
 2. Aprecierea cu privire la activitatea medicală desfăşurată în spital excede în totalitate competenţele dumneavoastră.
 3. Nu există, legal, o relaţie de subordonare profesională între managementul spitalului şi primarul municipiului.
 4. Faptul că, în calitatea d-voastră de primar, îmi solicitaţi public şi nu e prima dată când aveţi astfel de „derapaje” , după cum rezultă din conferinţa dvs. de presă din 17.12.2020, să mă supun „gândirii d-voastră”, constituie un abuz inimaginabil, drept care, şi pentru acest motiv, voi sezisa organele de cercetare penală.
 5. „Gândirea d-voastră” nu constituie nici normă de management, nici inovaţie medicală, nici izvor de drept, sens în care nu consider că trebuie să mi-o însuşesc indiferent de ameninţările d-voastră.
 6. Faptul că încă vă permiteţi acest discurs distructiv, ameninţător, ilegal şi faptul că nu v-aţi descoperit încă atribuţiunile profesionale legale rezultate din exercitarea funcţiei de primar pot să afecteze grav activitatea instituţiilor publice aflate în subordinea consiliului local. Instituţii precum Spitalul, Şcolile, Serviciile Comunale nu sunt proprietatea dumneavoastră, să dispuneţi schimbări în ele după bunul dumneavoastră plac.
 7. Activitatea medicală desfăşurată în spitalul municipal poate fi controlată doar de Ministerul Sănătăţii şi DSP, iar în cazul în care aveţi la cunoştinţă că această activitate medicală este deficitară în „gândirea d-voastră”, aveţi posibilitatea să solicitaţi instituţiilor statului să verifice aceste aspecte, dar în nici un caz să dispuneţi d-voastră vreo măsură, indiferent cât de priceput sau de primar ales sunteţi.
 8. Îl asigur pe dl primar ales însă că NU voi respecta şi NU mă voi alinia la niciun fel de politică, altă decât cea legală. Nu am culoare politică, nu sunt subordonat/ înregimentat politic şi nu raliez la „modul de gândire al nimănui”. Acele vremuri în care „statul sunt eu” au rămas în manualele de istorie. Nu răspund la presiuni, nu pot fi intimidat şi nu sunt şantajabil, indiferent câte conferinţe, declaraţii, discuţii sau ameninţări voalate sau directe veţi face.
 9. Aşa cum bine se ştie – şi poate ar trebui să ştie şi primarul Bogdan Loghin – cei care sunt în funcţii publice nu pot invoca în apărare faptul că nu au ştiut sau nu au realizat ceea ce fac. Timpul a demonstrat că justiţia răspunde cu egală măsură pentru toţi, indiferent de funcţia pe care o au, culoarea partidului sau conjunctură politică a momentului.
 10. Aştept, probabil că şi ceilalţi rădăuţeni, ca primarul Loghin să înceapă să construiască ceva în loc distrugă ce au construit alţii. Mai cred că ar trebui să dea dovadă de maturitate dacă nu de respect, faţă de instituţiile din oraşul al cărui primar este, inclusiv faţă de „lege“, iar folosirea „pârghiilor din primărie” că să-şi satisfacă „gândirea sa politică” îi poate fi extrem de dăunătoare, la 31 de ani de la Revoluţie.
 11. Îl asigur din nou pe dl primar ales că nu fac parte din niciun grup de interese financiare sau politice, respect votul cetăţenilor din Rădăuţi şi autoritatea cu care au învestit noul primar, singura mea preocupare rămânând în continuare bunul mers al Spitalului nostru şi susţinerea tuturor colegilor mei care sunt epuizaţi după 9 luni de pandemie şi în faţa cărora îmi cer scuze că nu am putut să le ofer cât merită.
Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: