Evenimente online organizate de Asociaţia Rădăuţiul Civic

„Tinerii din Rădăuţi – viitori cetăţeni activi ?”

Asociaţia Rădăuţiul Civic este cunoscută deja pentru implicarea în viaţa comunităţii rădăuţene.

„Mi-aş dori ca Rădăuţiul de mâine să fie unul dezvoltat, cu cetăţeni activi interesaţi de deciziile publice, cu o economie cât mai performantă, un Rădăuţi tolerant în care oamenii convieţuiesc frumos, un Rădăuţi care pe lângă echitatea asigurată membrilor comunităţii sale, asigură şi bunăstare” declara, într-un interviu publicat în ziarul nostru, în anul 2018, Luca Ciubotaru, cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi.

Acelaşi intervievat arăta: „Un alt proiect recent, început din luna iunie 2017, este cel a grupului de iniţiativă Rădăuţiul Civic. Acesta promovează buna guvernare şi cetăţenia activă, arătând prin acţiunile sale că cetăţenii pot să iasă din pasivitate şi să facă ceva pentru binele comun, pentru localitatea lor. De la o simplă acţiune de ecologizare, la o acţiune de incluziune socială sau la activităţi care sprijină digitalizarea municipiului sau promovează transparenţa în administraţia publică, toate aceste astfel de iniţiative au apărut pentru că atât eu, cât şi colegii dedicaţi din această echipă credem că este de datoria noastră, ca simpli cetăţeni, să dăm ceva înapoi oraşului în care ne-am născut, fără a aştepta nimic în schimb.”

 Asociaţia Rădăuţiul Civic ţine trează atenţia cetăţenilor şi în luna decembrie. Cel mai nou proiect este iniţierea a trei ateliere online de educaţie civică, adresate tinerilor din municipiul din Rădăuţi, dar şi din zonă. Acestea se desfăşoară prin intermediul platformei Google Meet.

„Pe parcursul celor trei întâlniri, vom încerca să răspundem la o serie de întrebări, precum: Ce drepturi şi obligaţii avem în calitate de cetăţeni?; Cum se scrie o petiţie?; Ce atribuţii are Consiliul Local?; Cum funcţionează Parlamentul României?; Cum putem folosi tehnologia în avantajul nostru, al cetăţenilor?” am aflat de la drd. Viviana Huţuleac, responsabil PR aplicaţia e-Rădăuţi.

Primul atelier a fost dedicat drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor noastre, ca cetăţeni şi a avut loc vineri, 27 noiembrie a.c.

Cel de-al doilea atelier a fost dedicat autorităţilor centrale şi a avut loc miercuri, 2 decembrie.

Al treilea atelier va fi dedicat autorităţilor locale şi va avea loc miercuri, 9 decembrie 2020, începând cu ora 18.

În cadrul acestor ateliere este prezentată şi aplicaţia mobilă e-Rădăuţi, realizată de către Asociaţia Rădăuţiul Civic, într-o nouă versiune.

În cadrul fiecărui eveniment au putut participa maxim 100 de persoane, în ordinea conectării lor pe platforma Google Meet.

Evenimentele sunt facilitate de Luca Ciubotaru, doctorand în drept constituţional, preşedinte al Asociaţiei Rădăuţiul Civic, şi Cristina Cramariuc, membru fondator al Asociaţiei Rădăuţiul Civic.

 Proiectul este finanţat de Fondul pentru Democraţie.

 „Mă bucur să văd că în special tinerii din ziua de astăzi sunt mai deschişi spre activităţi de voluntariat. I-am întâlnit în şcolile generale şi în licee. Cred că deschiderea spre voluntariat porneşte din familie, de la şcoală, dar şi din mediul în care aceste persoane îşi desfăşoară activitatea. Dacă nu sunt informaţi despre opţiunile pe care le au şi în acelaşi timp încurajaţi spre a face ceva, copiii sau adolescenţii nu vor acţiona” declara Viviana Huţuleac într-un interviu acordat ziarului nostru în anul 2014.

Putem spune, aşadar, că ziarul nostru a fost la pas cu evenimentele şi aproape de oamenii cu potenţial.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: