În programarea financiară 2021-2027

„Centura verde” şi reabilitarea Curţii Domneşti, două proiecte importante ale Primăriei Suceava

>ADRNE a aprobat finanţarea costurilor cu întocmirea documentaţiei tehnice din fondurile nerambursabile disponibile pe Axa „Asistenţă Tehnică”

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a aprobat, în urma solicitării Primăriei municipiului Suceava, susţinerea a două proiecte pe care administraţia publică locală din reşedinţa de judeţ le va promova în exerciţiul financiar 2021-2027. „Este o veste bună în ceea ce priveşte fondurile europene”, a declarat primarul Ion Lungu, subliniind că, pentru început, este finanţată realizarea documentaţiei tehnice. În primul rând, este vorba despre Sistemul integrat de management şi modelare urbană, destinat gestionării traficului şi îmbunătăţirii vieţii în municipiul Suceava. Concret, proiectul vizează amenajarea de reţele de piste pentru biciclete, asigurarea infrastructurii orientate către cetăţeni, cât  şi utilizarea modulelor de transport nemotorizate, respectiv, a trotinetelor electrice şi bicicletelor electrice.

Urmărită este, de asemenea, realizarea de centuri verzi. „Vrem să facem o centură verde a oraşului” reliefează primarul. La cele menţionate, se adaugă sistemul de management al traficului, incluzând introducerea semaforizării în „undă verde”, precum şi alte elemente de fluidizare a circulaţiei rutiere. Valoarea proiectului este de 7,5 milioane de euro, ADRNE Piatra Neamţ aprobând finanţarea costurilor cu întocmirea documentaţiei din alocările disponibile pe Axa „Asistenţă Tehnică”. Conform primarului Ion Lungu, al doilea proiect care se bucură de această facilitate, adică de realizarea cu fonduri europene a documentaţiei tehnice, este cel referitor la reabilitarea monumentului arheologic al Curţii Domneşti. Valoarea proiectului este de 7,2 milioane de euro, iar potrivit proiectului de reabilitare al Sigm Home Projects şi Genesis Iaşi, în ceea ce priveşte zona arheologică, propuse sunt măsuri de conservare şi restaurare ale ruinelor Palatului Domnesc, turnului locuinţei şi turnului porţii. Amenajarea parcului public va consta în realizarea traseului străzii „Curţii Domneşti”, refacerea, în zona de peluză, a traseelor unor imobile sau hrube existente, cât şi a unui amfiteatru înierbat cu orientare înspre Biserica Coconilor.

De asemenea, sunt prevăzute un punct de intrare dinspre strada Domnească, pentru vânzare de bilete, un muzeu, spaţiu de comercializare suveniruri, o clădire cu parter. Accesul în zona arheologică se va face dinspre strada „Curţii Domneşti”, lângă Liceul de Artă, cel în parcul public urmând a fi posibil dinspre strada „Curţii Domneşti” şi strada „Petru Rareş”. În proiect figurează şi amenajarea iluminatului arhitectural, cu iluminarea zidurilor Curţii Domneşti, Casei Domneşti, Turnului şi a unor grupaje peisagistice de interes.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: