Şase angajatori au fost sancţionaţi cu 100.000 de lei pentru muncă nedeclarată

>Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 100.000 de lei şi pentru lipsa măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 şi ca urmare a neregulilor de pe şantiere

În luna septembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au făcut 295 controale, dintre care 210 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 85 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Deficienţele constatate s-au lăsat cu 183 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 261.500 lei. În domeniul relaţiilor de muncă, în urma celor 210 de acţiuni de control efectuate, lucrătorii ITM au dat 48 de amenzi, în valoare de 158.000 de lei.

Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, declară că, pe durata verificărilor, au fost depistate 6 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, respectiv două care munceau în perioada suspendării contractului individual de muncă, în timp ce alte 4 nu aveau forme legale de angajare. Pentru muncă nedeclarată, 6 angajatori au fost sancţionaţi, iar valoarea amenzilor aplicate a însumat 100.000 de lei.

Printre deficienţele frecvent constatate se numără, alături de cele deja remarcate, netransmiterea, în registrul general de evidenţă a salariaţilor, a modificărilor intervenite, precum şi încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, dar şi celor referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 85 de controale efectuate s-au concretizat în 135 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare a amenzilor de 103.500 de lei. Inspectorul-şef Romeo Butnariu arată că printre principalele nereguli depistate se numără neprezentarea documentelor solicitate pentru realizarea controlului, precum şi neafişarea la intrarea în unitate a reglementărilor cu privire la prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, nu s-a efectuat instruirea lucrătorilor, nu s-au comunicat şi cercetat evenimentele din categoria accidentelor de muncă, nu s-au utilizat schele complete, iar lucrătorii de pe şantier nu au fost informaţi asupra măsurilor care trebuie luate cu privire la securitatea şi sănătatea proprie.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: