PSD Suceava 2020

Anul academic a început cu opt noi programe de licenţă

Peste 500 de boboci cu domiciliul în afara graniţelor României, care provin preponderent din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi din Turcia, Siria, China, Nigeria, Ghana, Camerun, Israel, Djibouti, cărora li se alătură alţi 15 studenţi veniţi în programul Erasmus+ din Spania, Portugalia şi Turcia, studiază în acest an universitar la USV. Studenţii străini reprezintă astăzi aproape 15% din populaţia şcolară a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, „un procent important în contextul actual, când pandemia a afectat puternic circuitele umane internaţionale” a subliniat în mesajul de la debutul anului academic rectorul Valentin Popa.

„Deşi anul universitar care tocmai s-a încheiat a fost unul deosebit de dificil din multe puncte de vedere, am reuşit nu numai să menţinem echilibrul financiar, ci chiar să asigurăm fonduri pentru dezvoltarea instituţională, pentru reparaţii, pentru consolidări şi pentru noi obiective. Doresc să menţionez faptul că, gândindu-ne la asigurarea celor mai bune condiţii pentru studenţii noştri, am demarat procedura în vederea negocierii achiziţionării de noi spaţii cu destinaţia de cămine studenţeşti, astfel încât, în maximum 2 ani, să putem asigura cel puţin 600 noi locuri de cazare” a transmis rectorul USV.

Potrivit acestuia, începând cu acest nou an universitar, USV a activat opt programe noi de licenţă: Ştiinţe gastronomice, Reţele şi software de telecomunicaţii, Echipamente şi sisteme medicale, Echipamente şi sisteme de comandă şi control pentru autovehicule, Energetică şi tehnologii informatice, Autovehicule rutiere, Resurse umane, Limba şi literatura engleză-Limba şi literatura spaniolă/Limba şi literatura italiană. Acestora li se adaugă două noi programe de masterat: Drept penal şi criminalistică, Economie şi afaceri internaţionale.

Pentru viitorul apropiat sunt în pregătire noi programe de licenţă: Tehnică dentară, Biologie, Biochimie, Drept european şi internaţional, Pedagogia învăţământului antepreşcolar şi preşcolar, Drept – învăţământ la distanţă, dar şi noi programe de masterat: Nutriţie şi recuperare medicală, Securitate cibernetică, Comunicare, media şi industrii creative, Globalizare şi diplomaţie europeană.

USV, recunoscută pentru capacitatea de a se adapta şi pentru dinamismul dezvoltării sale

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a transmis că, de-a lungul anilor, USV a devenit o universitate recunoscută pentru capacitatea de a se adapta şi pentru dezvoltarea ei dinamică. „Este premisa de la care plecăm în abordarea noului an universitar, care nu va fi unul uşor şi care va aduce provocări pentru studenţi şi cadre didactice deopotrivă”.

Potrivit lui, organizarea activităţilor în noul an universitar este cea mai mare provocare pentru conducerea USV, „punându-ne în situaţia complexă de a gestiona scenarii în care studentul şi cadrul didactic îşi continuă activitatea cât mai aproape de forma clasică, dar respectând recomandările Ministerului Sănătăţii referitoare la combaterea răspândirii virusului Covid-19.

Va fi un an în care universitatea va trebui să găsească echilibrul, unul bine fundamentat, între a conferi siguranţă şi o stare de bine. Va fi un an care să încurajeze şi să înlesnească actul de predare/învăţare, pe de o parte, şi transmiterea de informaţii de calitate, transferul de cunoaştere, pe de altă parte. Am pregătit noul an şi din punctul de vedere al infrastructurii electronice, achiziţionând tehnica necesară pentru cadrele didactice, dar şi 3500 de laptopuri şi tablete, cu abonamente de date de 50 Gb lunar, pentru toţi studenţii anului întâi”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: