Doamna românismului din Cernăuţi, Maria Toacă (II)

Viaţa îşi urmează cursul. Cu durere am citit în ziarul din 28 august 2020 „In memoriam: dr. Gheorghe Nandriş”: „Azi, 21 august 2020, s-a stins din viaţă, plecând pe calea eternităţii, renumitul doctor în Ştiinţe medicale şi scriitor bucovinean, Georghe Nandriş…”. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ne spuneţi cu surprindere şi cu simţul realităţii: „Ajungând la vârsta când mă troienesc amintirile ca martoră a unor evenimente de excepţie în istoria revigorării conştiinţei naţionale a românilor din nordul Bucovinei…”, vă amintiţi şi ne amintiţi cu tărie sufletească „revenirea la albia firească a limbii noastre, la alfabetul latin” de sărbătorea „identităţii naţionale la statuia Poetului” realizată de sculptorul Dumitru Gorşovschi, despre discursul prof. Grigore Bostan la dezvelirea statuii (15 iulie 2000) şi despre multe alte evenimente care au înflăcărat inimile românilor înstrăinaţi, în articolul „De 20 de ani, statuia veşnic tânărului Eminescu adună suflarea românească la Cernăuţi”. În această „suflare românească” am fost şi eu cu soţia, datorită bunăvoinţei dumneavoastră şi a invitaţiei acad. Vasile Tărâţeanu (care la acel moment nu era în Cernăuţi).

Articolele publicate în revista „Mesagerul bucovinean” sunt adevărate lecţii de istorie pentru mine şi soţie, sunt noutăţi absolute. M-a bucurat atenţionarea „Iancu Flondor, marele absent din galeria monumentelor de la Alba Iulia”, care doresc să ajungă la decidenţi. La 3 august 2018, la Cernăuţi, vrednica numită „Doamna Patriot” scria cu durere în suflet: „Dacă s-ar proceda cu dreptate, după adevărata valoare şi contribuţie la opera Unirii, Iancu Flondor ar avea monumente şi străzi în toată Bucovina”.

M-a marcat şi povestea Lenuţei din Ostriţa, asemănătoare multor românce care, ca o consolare a înstrăinării, un refugiu al gândurilor şi sentimentelor, scrie poezie însoţită de şuvoiul de lacrimi pentru cei dragi rămaşi în ţară. Durerea pentru cei rămaşi şi munca istovitoare la care trebuie să facă faţă este relatată în grozăvia ei în „Lacrimi din piatra răbdării” din nr. 1-2/2019 al „Mesagerului Bucovinean”, la pagina 119.

În următorul număr ne faceţi părtaşi la tristeţea realităţii de astăzi din Cernăuţi unde, de multe ori, se face paradă cu vorbe frumoase şi se flutură Tricolorul de cei care în suflet le lipseşte dragostea de limba română, neam şi ţară.

Patriotismul din evocările scriitoarei Maria Toacă, al cărui suflet se hrăneşte cu seva gliei strămoşeşti şi a cărei convingere că „Tot ce-i românesc nu piere şi nici nu va pieri” este continuat în cântecele şi glasul îngeresc al doamnei Victoria Costinean care doineşte „jalea Bucovinei, cum încă nimeni n-a doinit”, în versuri care au izvorul în glia românească mustit în sângele cosângenilor din ţinutul în care nu flutură Tricolorul. Doinele exprimă jalea celor înstrăinaţi, martirajul, umilinţa şi suferinţa inimaginabilă făcută omului de către om.

Am fost onorat să-i am oaspeţi pe cei a căror inimă bate pentru neamul românesc: acad. Vasile Tărâţeanu, scriitoarea şi ziarista Maria Toacă cu familia, delegaţia condusă de Vasile Tărâţeanu care a participat la festivităţile organizate la Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi Centenarului 1918-2018, delegaţie din care a făcut parte şi poetul Vitalie Zâgrea.

Iubesc Bucovina. O stea călăuzitoare mi-a jalonat repere; paşii au încetinit, iar sufletul a absorbit imagini de basm ale locurilor, făuritori de minuni pentru veşnicie pe pământul udat cu lacrimi şi sânge. Am întâlnit oameni care îşi iubesc glia străbună, o slujesc cu aceeaşi râvnă şi iubire, cu multă credinţă pentru dăinuirea peste veacuri a numelui ei. Oameni cu nume de vrednică cinstire, cu respect pentru lucrurile sfinte. Aceşti oameni m-au invitat să văd Bucovina.

Mulţumesc tuturor, mulţumesc „Crai nou”!

NICULAE SUCIU,

Gherla

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: