Inspectorii de muncă au constatat:

Firmele sucevene nu asigură măşti şi mănuşi contra Covid-19

>Angajatorii nu au afişat nici regulile obligatorii privind prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 >Controlorii au descoperit 33 de persoane care munceau nedeclarat, 18 angajatori fiind amendaţi cu 440.000 de lei

În perioada 1-31 iunie 2020, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au organizat şi desfăşurat 333 de controale, dintre care 234 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 99 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Ca urmare a neregulilor depistate şi a abaterilor de la prevederile legale în vigoare, controlorii au aplicat 199 de sancţiuni contravenţionale a căror valoare însumează 625.500 de lei. Doar pe linie de relaţii de muncă, inspectorii suceveni au avut 234 de acţiuni de control, acestea soldându-se cu 98 de amenzi totalizând 572.500 de lei. Controlorii ITM au descoperit 33 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care 7 lucrători ale căror contracte individuale de muncă nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cât şi 4 care erau la serviciu, deşi aveau contractul individual de muncă suspendat. Două persoane munceau în afara programului stabilit prin contractul cu timp parţial, în timp ce 20 lucrau fără contracte individuale de muncă. Conform inspectorului-şef Romeo Butnariu, pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 18 angajatori, valoarea amenzilor aplicate acestora ridicându-se la 440.000 de lei. Pe lângă cele menţionate, deficienţele frecvent constatate în acest domeniu au vizat nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal, cât şi neţinerea evidenţei orelor prestate de către fiecare salariat. Pe latura de securitate şi sănătate în muncă, cele 99 de verificări s-au concretizat în 101 de sancţiuni contravenţionale, cu un total de amenzi de 54.000 de lei. Printre principalele deficienţe depistate sunt cele legate de lipsa semnalărilor de securitate şi sănătate, a controlului medical periodic, dar şi a echipamentului individual de protecţie, inclusiv a măştilor şi mănuşilor pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

Inspectorii de muncă au mai constatat că agenţii economici nu au afişat regulile de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, atât pentru angajaţi, cât şi pentru persoanele care intră în unitate. De asemenea, nu s-au asigurat cunoaşterea şi aplicarea măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: