Din cauza atacurilor virulente ale manei şi gândacului de Colorado

Cultivatorii de cartofi au înregistrat pierderi de 30%

 Cultura de cartofi cunoaşte un declin continuu în judeţul Suceava. Fenomenul este adus în atenţie de Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care precizează că pe lângă diminuarea suprafeţelor cultivate se înregistrează şi o degradare continuă a fondului semincer. „La cartofi, lucrurile nu stau deloc bine. Cultura a pierdut de la an la an din suprafaţă în judeţul nostru, iar în ceea ce priveşte producerea de sămânţă sunt întâmpinate probleme deosebite.

Din cauza utilizării de sămânţă mai puţin recomandată, s-au întâlnit şi situaţii când, pur şi simplu, s-au plantat cartofi bolnavi. În aceste condiţii este greu de spus că se pot organiza culturi de cartofi eficiente” atenţionează şeful Direcţiei Agricole.

Pentru anul acesta, Duţu semnalează şi un atac deosebit de virulent al gândacului de Colorado, şi chiar dacă s-au aplicat tratamente, ca urmare a precipitaţiilor, acestea nu şi-au mai făcut efectul. „Pe de o parte au fost temperaturile ridicate, urmate de ploile care au împiedicat efectuarea lucrărilor, iar fermierii au fost obligaţi să revină cu tratamentele, pentru a menţine cât de cât culturile. Sunt situaţii în care, la data la care vorbim, cultura este terminată din punct de vedere al atacului de mană asupra părţii foliare” a evidenţiat şeful DAJ. Haralampie Duţu subliniază că din discuţiile cu micii, dar şi cu marii fermieri, până în prezent tuberculii formaţi sunt destul de mari, „unii dintre agricultori sunt destul de mulţumiţi de ceea ce au în pământ”.  

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: