La parastasul Sfântului Ştefan cel Mare

La Putna, coronavirusul a fost dat uitării

Ca în fiecare an, la Putna, pe 2 iulie, a fost praznicul voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi au venit mii de pelerini. Cu siguranţă, nu atâţia de mulţi ca în anii trecuţi, dar vorba cronicarului, tocmit ad-hoc, „fu mulţime mare de norod, oşteni, boieri, curteni, răzeşi”, deşi molima încă n-a dispărut, iar măsurile de distanţare socială sunt încă în vigoare.

 Dar cine să le ia în seamă? Doar câţiva credincioşi purtau mască de protecţie, jandarmii nici atât, oamenii se înghesuiau unii în alţii, deşi era suficient loc în curte, cât să încapă toţi.

 Mănăstirea s-a străduit din răsputeri să disciplineze credincioşii, cu oameni de ordine, a instalat un imens ecran tv., pentru cei care doreau să evite mulţimea din curtea interioară, a organizat mai multe puncte unde se găseau dezinfectanţi, a creat culoare speciale pentru a se ajunge la racla cu Moaştele sfinţilor, fără a se crea busculadă sau înghesuială.

 Şi pentru ca disciplina să fie deplină, comercianţii de suvenire, fructe, dulciuri şi băuturi, din anii trecuţi, nu au avut acces pe strada principală şi nici în curtea Sfântului Locaş, iar autoturismele au fost dirijate spre parcări aflate în alte zone ale comunei.

 La Sfânta Liturghie au slujit Înaltul Teofan, Mitropolitul Moldovei, PS Andrei, Episcopul Harghitei şi Covasnei şi PS Damaschin Dorneanu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ajutaţi de un sobor de preoţi.

 Şi, cum era de aşteptat, politicieni de stânga, dreapta, centru şi de la formaţiuni mai nou înfiinţate au profitat de ocazie şi au venit să facă o discretă şi binevenită „baie de mulţime”, depunând coroane de flori la mormântul Voievodului.

Fără promisiuni electorale, fără luări de cuvânt. Doar că poporul votant nu prea i-a băgat în seamă.

La un asemenea moment, nici nu se cuvenea.

Text şi foto:

GABRIELA CHIFAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: