Dilema poliţistului:

Amendă, că nu purta mască, sau puşcărie, pentru viol

Agentul-şef Tănase se afla la datorie. Atent la toţi şi toate din jurul său, dar şi vigilent, fiindcă şeful i-a spus cât se poate de clar: „Bă, vigilenţa este arma noastră secretă, specifică meseriei! Ea trebuie folosită în toate misiunile cu miză mare. La cele cu miză mică este suficient să fii doar atent, înţeles?” „Da, să trăiţi!” a fost răspunsul său formal, dar lucrurile urma să ia o turnură interesantă, fiindcă viaţa bate filmul, nu aşa se spune?

În cea de-a doua zi din luna iunie, asta fiind într-o marţi, aflându-se în patrulare prin spatele Gării, închisă acum pentru reparaţii, destoinicul agent-şef Tănase a auzit mai multe strigăte de ajutor şi înjurături. N-a stat prea mult pe gânduri, n-a anunţat nici colegul, care inspecta o terasă părăsită, ci s-a îndreptat direct spre sursa zgomotelor, un tufan mare de bălării, unde l-a surprins pe M.V., recidivist, proaspăt eliberat din penitenciar pentru bună purtare, încercând să o violeze pe tânăra V.M., cunoscută poliţiei de moravuri pentru practicarea celei mai vechi meserii din lume, i-a somat pe amândoi, dar mai greu a fost să ridice el mâinile în sus, având pantalonii pe vine, decât ea, care se afla cu poalele în cap.

Şi ce-a observat, de la început, omul legii? Că agresorul nu purta mască de protecţie şi nici nu se afla la o distanţă de minim doi metri de victimă, încălcând astfel măsurile de siguranţă şi ordonanţele emise în timpul Carantinei.

Cât despre victimă, nici ea nu era în deplină legalitate. Îi lipsea masca de protecţie, iar strigătele ei, cât şi înjurăturile, în mod sigur au deranjat trecătorii, fiind orele amiezii, când lumea se află în pauza de masă, sau la somnul de frumuseţe.

Şi începu să gândească Tănase cum trebuia acţionat. Să-l aresteze pe suspect pentru tentativă de viol, dacă îi reuşea, şi ăsta era scopul lui final, sau să-l sancţioneze cu amendă pentru încălcarea normelor pe timp de stare de alertă. Dar, cu ea, cum să procedeze?

Un lucru era cert: pentru o faptă nu se putea da decât o pedeapsă.

 Agentul-şef n-a stat prea mult în cumpănă, fiindcă aflase de curând că amenzile pot fi contestate în instanţă, aşa că a decis: i-a făcut proces-verbal cu avertisment lui M.V., pentru încălcarea normelor de distanţare socială, iar tinerei V.M. i-a dat amendă pentru tulburarea liniştii publice şi folosirea unui limbaj licenţios.

Acest termen, de licenţios, l-a auzit dintr-o sursă nespecificată şi i-a plăcut foarte mult.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: