Viceprimarul Sucevei Marian Andronache:

Dezinfecţia stradală cu hipoclorit nu a ajutat

Aud discuţii cum că nu e o metodă nici cea cu tunelurile de dezinfectare a hainelor

Viceprimarul Sucevei Marian Andronache a declarat luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că dezinfecţia stradală cu hipoclorit nu a ajutat la nimic şi că se pare că nici tunelurile de dezinfecţie a hainelor nu au efectul prevăzut.

Andronache a spus că acum se toaletează parcurile, peluzele stradale, zona de agrement Tătăraşi şi că se pot planta flori şi pe zona bulevardului Ştefan cel Mare şi 1 Mai, în condiţiile în care, la începutul epidemiei, din cauză că se folosea hipoclorit pentru dezinfecţia stradală, florile se uscau.

„Am avut ceva probleme la început, plantând primele flori; din cauză că se acţiona cu hipoclorit au fost atacate şi se uscau. Se ştia din ce cauză. E bine că acum s-a renunţat la a se da cu hipoclorit, mai ales că am văzut şi rapoartele OMS care spun că e o lucrare care nu ajută la nimic” a spus Andronache.

El a arătat că nu ştie cât au costat aceste acţiuni.

„Era o nebunie generală. Nu se dădea numai la noi. Se dădea în toată ţara, în toată Europa. Maşini pregătite, parcă erau la asalt. Porneau în tandem, se întreceau care stropeşte mai mult” a spus Andronache.

El a adăugat că acum sunt discuţii privind eficacitatea tunelurilor de dezinfecţie a hainelor.

„Aud acum discuţii şi cu acea dezinfectare pe haine, cu tunelurile acestea. Iarăşi se pare că nu e o metodă, dar în iureşul ăsta, în frica asta de a nu contacta virusul, lumea accepta orice, fără să stea prea mult pe gânduri” a spus viceprimarul.

Andronache a arătat că la începutul epidemiei se puneau în aplicare măsuri care ar fi fost aplicate şi de China.

OMS – Biroul România a transmis în 28 martie că, pentru curăţarea spaţiilor exterioare (străzi, trotuare), din mediul urban în timpul pandemiei de Covid-19 se recomandă folosirea detergenţilor convenţionali şi nu hipocloritul.

„Se recomandă folosirea detergenţilor convenţionali pentru curăţarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf şi aerosoli. În acest moment şi pe baza cunoştinţelor ştiinţifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacităţii igienizării străzilor şi a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.

Există informaţii contradictorii privind utilizarea hipocloritului şi capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafeţe externe (drumuri) şi din aer. China a utilizat substanţe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuşi, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat cu dezinfectanţi suprafeţele externe, precum străzile, pieţele, spaţiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”.

„Hipocloritul de sodiu este o substanţă corozivă pentru piele şi dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafaţa drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloramine şi trihalometani, dar şi alte substanţe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepţional, evitând expunerea populaţiei în timpul aplicării” preciza OMS. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: